Krimi Pomáháme Složky IZS Sport Z domova Zajímavosti

ZAUJALO NÁS : Nebezpečná pyrotechnika na stadionech

ČESKA REPUBLIKA : 1.kolo nového ročníku nejvyšší fotbalové soutěže je minulostí, ale fanoušci se můžou těšit na další utkání již o nadcházejícím víkendu. Bohužel, již úvod sezóny ukázal, že při většině utkání fanoušci přispívají k atmosféře nejen svými hlasivkami a nápaditou choreografií, ale používají i zábavní pyrotechniku.

Ta však představuje významná bezpečnostní a zdravotní rizika, o čemž se mohl přesvědčit jeden z fanoušků SK Slavia Praha, kterému při utkání v Olomouci tzv. „dělobuch“ explodoval přímo v ruce. Nejen, že tím vážně poranil sám sebe, ale především ohrozil i další zúčastněné osoby, které se v hostujícím sektoru vyskytovaly.

Síla exploze, hlasitost výbuchu, teplota hoření až 2000°C, možnost zahoření vybavení stadionu, popáleniny, trvalá ztráta sluchu, zraku či končetin, kouřové efekty a s tím spojené chronické zdravotní obtíže a v neposlední řadě panika – to vše jsou rizika, které pyrotechnické výrobky představují, žel ne všichni fanoušci si je uvědomují. Jejich držení či užití na stadionech rovněž představuje i legální odpovědnost. Jedná se o přestupkové jednání a v některých případech i o trestný čin, přičemž vždy záleží na konkrétních okolnostech.

Zdroj : ktp. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí, Policejní prezidum ČR

 

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

Napsat komentář