Kultura Tipy na výlet Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Sobota v Peruci patřila krajským dožínkovým slavnostem

PERUC – Dožínkové věnce, tradiční kroje, regionální výrobky a mnoho dalšího nechybělo na jedenáctých Krajských dožínkách, které jsou každoročním svátkem všech zemědělců a připomínkou důležitosti půdy pro člověka. Dožínkové veselí odstartovalo před polednem tradičním průvodem.

Oslavit konec žní dorazil také hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček s rodinou, radní pro zemědělství, životní prostředí a venkov Jitka Sachetová, náměstek hejtmana Stanislav Rybák, starostové okolních obcí i představitelé organizátorů a sponzorů.

„Stejně jako v letech předchozích, ani dnes jsem si nenechal tradiční dožínky ujít. Právě prostřednictvím této akce si všichni můžeme příjemným způsobem připomenout důležitost zemědělství a poděkovat zemědělcům za jejich náročnou práci. Obzvlášť letos, kdy bojovali s minimem srážek a horkým počasím. Dále nesmíme zapomínat, že Ústecký kraj není jen krajem průmyslovým, ale významnou a nezastupitelnou roli v hospodářství kraje má právě i zemědělství,“ řekl při zahájení hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. „Chtěla bych poděkovat občanům Peruci i panu starostovi, že se už více jak jedno desetiletí věnují dožínkám, které jsou už třetím rokem součástí Rodinného stříbra Ústeckého kraje, a vytvářejí zde příjemnou atmosféru,“ dodala radní pro zemědělství, životní prostředí a venkov Jitka Sachetová.

Bohatý program, kterým provázel moderátor Petr Vojnar, probíhal kromě hlavní scény také v zámeckém parku a na fotbalovém hřišti. Návštěvníci měli možnost prohlédnout si zemědělskou techniku jak tu historickou, tak i tu moderní a ochutnat regionální potraviny přímo od pěstitelů a výrobců. O zábavu se postaral Zdeněk Izer se svojí show, Václav Upír Krejčí, Ivan Mládek a další interpreti.

Více fotek naleznete ZDE.

Zdroj: Ústecký kraj

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář