Pomáháme Sport Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

ROZHOVOR: Šipkaři se charitativním turnajem ve Výškově pokusí i zítra pomoci malému nemocnému Tomáškovi

LOUNSKOJiž zítra se uskuteční charitativní šipkový turnaj Pomáháme Tomáškovi ve Výškově u Postoloprt na Lounsku. Nápad se již před třemi lety zrodil v hlavě organizátora celé akce Kájovi Papežíkovi. I letos tak šipkaři přispějí Tomáškovi na finančně náročnou léčbu Lokomatem.
Kde vznikl nápad uspořádat charitativní turnaj? Nápad vznikl doma na posteli napadlo mě proč pořádat turnaj o poháry, tak proč nemůžeme jako šipkaři také nějak pomoci.
Bylo složité akci zorganizovat? Turnaj sám o sobě složité zorganizovat nebyl. Šlo o to sehnat lidi a sponzory, kteří jsou ochotni turnaj finančně podpořit. Našli se a tím pádem jsem mohl pokračovat s dalšími přípravami turnaje.
A jak jsi přišel na Tomáška? Proč právě on? Tomášek je totiž náš rodinný člen který trpí závažnou nemocí. Proto jsem se rozhodl pomoci právě jemu. V životě to neměl a nemá jednoduché a určitě si pomoc nás všech zaslouží.
Turnaj je rok od roku úspěšnější. Čím to? Samozřejmě první turnaj jsme vybrali něco okolo 13 000 korun a hned rok na to bylo již 28 000 korun, což bylo již něco neuvěřitelného na šipkový sport. Samozřejmě velký dík patří mému kamarádovi Martinu Kuruczovi, který od začátku mého nápadu tento turnaj má na starost jako hlavní rozhodčí a samozřejmě mi moc se vším pomáhá. Doufáme, že letos vybereme ještě více peněz, ale stojím pevně nohama na zemi a i kdyby jsme vybrali pár stovek tak mě to potěší. Každá koruna dobrá!

Zítra se hraje již 3. ročník turnaje? Mohou se hráči a návštěvníci těšit na nějaké novinky? Zítra nás čeká hodně novinek. Například nový moderátor, kterým je Vlasta Vébr a bude celou akci provázet. Dále nás čeká vystoupení mažoretek. Chybět nebude ani dražba cen od společnosti Cinkili. A máme opravdu co dražit! A samozřejmě se můžete těšit na výborné šipky.
Kdo zítra může přijít? Může se zúčastnit kdokoliv. Děti, veřejnost, všichni kdo si chtějí zahrát šipky můžou se i jen dívat. Ten kdo chce přijít, ať přijde budeme rádi. Ten kdo si chce hrát, zaplatí 100 korun startovné a tím udělá dobrou věc a může hrát turnaj. A každý návštěvník samozřejmě může přispět do kasy, která bude u našeho stolku. Dobrovolný příspěvek.
Také letos se turnaj bude odehrávat ve Výškově venku pod velkým stanem v Zálesácké krčmě u Grobiána u fotbalového hřiště a bude se hrát na 5 terčích. „V rámci akce se chystá opět i grilování a celým turnajem bude tentokrát provázet skvělý moderátor Vlasta Vébr. Každý může Tomáškovi dobrovolně přispět i do kasy, která bude na pódiu u moderátora,“ říká k akci hlavní rozhodčí turnaje Martin Kurucz s tím, že hrát se bude 501 DO Muži a 501 DO Ženy.
Tisková a mediální agentura JV PRESS je mediálním partnerem turnaje a vedle videopozvánek přinese z celé akce také reportáž.

 

„Tomášek se narodil jako úplně zdravé miminko až do té doby, kdy jsme začali pozorovat, že asi není vše v pořádku, že ani 7 měsíci se neuměl ani otočit na bok, nezvládl si sednout a absolutně neuměl lézt po čtyřech, což jsou běžné úkony pro tohle období. Rehabilitovat jsme začali v 10 měsíci, kdy postupně začal lézt po čtyřech a v 18 měsících se začal přetáčet. V této době byl poprvé vyšetřen neurologem a po té se to začalo řešit,“ říká maminka dnes již 9letého Tomáška Kateřina Janáčková.

Tomášek chodí do běžné základní školy, kde nemá žádný problém, ani s dětmi ani s učivem. Je společenský a kamarádský. Děti se mu snaží pomáhat, vždy když to potřebuje.

„I přesto, že Tomášek je po operaci, tak chodí na špičkách, na paty došlápne, jen když ho upozorníme, ale nevydrží na nich, prostě to nejde. Neujde další vzdálenost, rychle se unaví, takže jsme plně odkázaný na dopravu autem. I přesto, že máme školu přibližně 1 kilometr od domu, tak i do školy musíme jezdit autem,“ vysvětluje maminka Tomíka Kateřina Janáčková.

Autor: Honza Vraný
Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář