Cestování Královehradecký Krimi Pomáháme Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Policisté plánují zvýšený dohled na hřbitovech v období památky zesnulých

KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ – V souvislosti s památkou zesnulých plánují policisté již tradičně v našem kraji v nadcházejících dnech a o tomto víkendu zvýšený dohled.

Úkolem policistů bude dohlížet nejen na hladký a důstojný průběh svátku zesnulých, svoji pozornost zaměří také na prevenci v oblasti dopravy, především v místech předpokládaného zvýšeného provozu v blízkosti hřbitovů, přilehlých komunikací a parkovišť. V rámci naplánované dopravně bezpečnostní akce budou muži zákona dohlížet na dodržování obecně platných předpisů v dopravě po celém Královéhradeckém kraji ve vytipovaných místech s ohledem na aktuální situaci v silničním provozu.

V rámci prevence kriminality se budou policisté rovněž věnovat rizikům souvisejícím s krádežemi na hřbitovech a s krádežemi věcí ze zaparkovaných vozidel. Do opatření se zapojí již v příštích dnech pěší i motorizované hlídky ze všech obvodních oddělení na Hradecku, Jičínsku, Náchodsku, Rychnovsku a Trutnovsku. Policisté budou rovněž úzce spolupracovat s městskými strážníky.

Každoročně také připomínáme, aby návštěvníci pietních míst měli na paměti, že chvilkové nepozornosti využívají v těchto dnech bohužel i osoby, které sem nepřicházejí uctít památku zesnulých. Terčem jejich zájmu bývají především odložené kabelky, peněženky, mobilní telefony nebo věci ponechané bez dozoru právě v zaparkovaných vozidlech poblíž hřbitovů.

 Nedávejte proto zlodějům šanci a mějte své věci neustále pod kontrolou! Zvýšená ostražitost platí i v případě, že máte kabelku nebo tašku u sebe. Kapesní krádež je totiž pro zkušeného zloděje otázkou krátkého okamžiku, kterého nezastaví ani pietní místo. Podceňovat bychom neměli ani rizika krádeží věcí přímo z hrobů, kterým lze však jen stěží zabránit. Pachatelé se kromě krádeží květin a pietní výzdoby totiž zaměřují i na části náhrobků či hrobek. Nejlepší cestou, jak pomoci nalezení takových odcizených předmětů, je proto jejich včasná fotodokumentace a větší obezřetnost.

Pokud se přesto setkáte s protiprávním jednáním, neváhejte se obrátit o pomoc na policii. Stejně tak volejte policisty na linku 158, pokud si všimnete v těchto místech například podezřelých osob.

Autor : por. Mgr. Lenka Burýšková

ilustrační foto

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

Napsat komentář