Auto-Moto Doprava Krimi Plzeňský Složky IZS Turistika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

PREVENCE: Na Domažlicku při silničních kontrolách policisté rozdávali měřiče hloubky dezénu pneumatik

DOMAŽLICKO – Policisté Dopravního inspektorátu Domažlice spolu s tiskovou mluvčí při silničních kontrolách v souvislosti s příchodem zimního období upozorňovali řidiče na nutnost přezutí vozidel z letních pneumatik na zimní. V souvislosti s tím rozdávali řidičům měřiče hloubky dezénu na pneumatikách.

Zákon č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, novelizovaný zákonem č. 133/2011 Sb., již užití zimních pneumatik přímo nařizuje.

Tato informace je obsažena v § 40a předmětného zákona, kde je uvedeno, že  v období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, lze užít motorové vozidlo kategorie M nebo N2 k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik, a to u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3 500 kilogramů na všech kolech a u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kilogramů na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Zimní pneumatiky musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 milimetry a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kilogramů nejméně 6 milimetrů.

Autor: por. Mgr. Dagmar Brožová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “PREVENCE: Na Domažlicku při silničních kontrolách policisté rozdávali měřiče hloubky dezénu pneumatik

Napsat komentář