Kultura Technika Tipy na výlet Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Bílinští zachraňují tradice

BÍLINA –  Parta nadšenců založila spolek a snaží se o záchranu Pohádkového lesa v Bílině. Pojďte jim pomoci, přiložit ruku k dílu, přinést nějaký nápad a hlavně získat sponzory pro obnovu.

  Uplynulý víkend se se v Bílině na náměstí nesl v duchu vůně dřeva a zpěvu motorových pil. Kluci ze spolku Pohádkový les Bílina z.s. uspořádali akci s názvem „Festival vyřezávání soch motorovou pilou“. Akce byla snahou o zviditelnění práce spolku, přitáhnutí dalších sponzorů a hlavně o výrobě postaviček, které se stanou další nedílnou součástí Pohádkového lesa. K dispozici byly v prodeji trička a placky s logem lesa, na kterých se vybralo krásných 13 tisíc. Dvoudenní festival v sobotu podvečer zakončila mimo jiných skupina Charlieho parťáci a ohnivá show Pánů z Kostomlat. Festival by se měl stát každoroční tradicí.

  Počátky vzniku této atrakce pro děti se datuje do roku 1974, kdy postavičky začal vyrábět pan Jaroslav Sekyra. V tu dobu šlo o tradiční večerníčkové postavy jako Bob a Bobek, Manka a Rumcajs, Křemílek…. Dřevěné postavičky ovšem díky vlivu počasí a staří, bohužel i vandalů, začaly ztrácet svou podobu. Vznikla tak snaha o jejich obnovení. Spousta nových bytostí se již v lese usídlila a mnoho dalších bude následovat.

 Kluci mají smělé plány, rádi by les rozšířili do sektorů, kde by mimo již zmiňovaných klasických postaviček, byl třeba sektor s novodobějšími postavami – přibude tak třeba Bart Simpson. Rádi by vytvořili i jakousi interaktivní část, sní třeba o sekci věnované řemeslům, nebo postavám českého filmu jako třeba Švejk. Momentálně se snaží vymyslet, jak trasu protáhnout na přilehlou výsypku, kde by mohla vzniknout naučná stezka. Držíme palce a doufáme, že se připojíte. dobrých věcí není nikdy dost.

Autor : Lucie Svobodová

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

Napsat komentář