Doprava Tipy na výlet Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

OBRAZEM: V sobotu se konalo v Kovářské 75. výročí letecké bitvy nad Krušnohořím

KOVÁŘSKÁ – 75. výročí letecké bitvy nad Krušnohořím se konalo  sobotu v Kovářské na Chomutovsku.

Je mi velkým potěšením moci oznámit, že společným úsilím  muzea a 100th Air Refuelling Wing USAF  získali finální povolení velení amerického letectva v Evropě pro přelet čtyřmotorového tankeru KC-135R od 100th ARW nad Kovářskou během ceremonie k 75. výročí letecké bitvy nad Krušnohořím, které proběhlo v Kovářské 14. 9. 2019. Ohromný dík patří všem, kteří se zapojili do příprav této speciální mise, především veliteli 100th ARW Col. Troy Pananonu, Maj. Tomu Risnerovi a velení USAF-E, Americkému velvyslanectví v ČR a Armádě ČR.

Doufáme v dobré počasí, které už zbývá jako jediná podmínka k tomu, aby se mohl tento absolutně unikátní přelet uskutečnit. Velmi si nadšení a podpory 100th ARW cení! Sedmdesát pět let po bitvě 11. 9. 1944 nad Kovářskou opět proletí americký vojenský letoun s „D“ ve čtverci na směrovce!

Letoun plánovaný pro přelet je 63-7999 „Boss Lady“ který byl pojmenován na památku B-17G 42-102657 „Boss Lady“ osádky Lt. Trommera, která havarovala přímo v Kovářské (zadní část ve střeše školy). Jméno bylo pro KC-135R vybráno v roce 2018 tehdejším velitelem 100th ARW Col. Amrheinem jako ocenění práce našeho muzea. Pro nás ohromná čest.. Nová Boss Lady – KC-135R tak poletí přímo nad místem, kde byla ta původní Boss Lady – B-17G sestřelena.

Bohatou fotogalerii naleznete také ZDE.

Autor: Tomáš Pitterling
Foto: Tomáš Pitterling

Tomáš Pitterling
Ředitel redakce tomas.pitterling@jvpress.cz

One Reply to “OBRAZEM: V sobotu se konalo v Kovářské 75. výročí letecké bitvy nad Krušnohořím

Napsat komentář