Politika Pomáháme Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUÁLNĚ: Lidé z hnutí Limity jsme my dnes ráno obsadili budovu Severní energetické v Mostě. Požadují klimatickou spravedlnost a bezodkladný konec uhlí

MOST – V pondělí nad ránem pronikla skupina lidí z hnutí Limity jsme my do mosteckého sídla uhelné společnosti Severní energetická (SevEn), kde vyvěsila transparenty požadující bezodkladné ukončení těžby a spalování uhlí. Z budovy Severní energetické vyvěsili transparenty s nápisy konec uhlí bez výjimek a rozkradená MUS ničí klima. V den, kdy v Praze opět zasedá uhelná komise, upozorňují na fakt, že spalování uhlí výraznou mírou přispívá ke klimatické krizi a oteplování planety.

Společnost SevEn usiluje o získání elektrárny Počerady, stejně jako udělení výjimky z emisních limitů pro elektrárnu Chvaletice. Oba výrazné zdroje skleníkových plynů chce SevEn provozovat ještě desítky let. Namísto prodeje Počerad a prodloužení provozu elektrárny Chvaletice hnutí Limity jsme my požaduje uzavření obou elektráren a zahájení konce těžby a spalování uhlí.

Pokračovat ve spalování uhlí je v přímém rozporu s cílem udržet globální nárůst teploty pod 1,5° C oproti předindustriální době, což je podle klimatických vědců relativně bezpečná hranice oteplení. To si vyžaduje ponechání osmdesáti procent všech známých zásob fosilních zdrojů pod zemí a snížení emisí skleníkových plynů bezmála o polovinu nejpozději do roku 2030.

„Pokud se chceme vyhnout klimatickému rozvratu, je potřeba co nejrychleji ukončit využívání hnědého uhlí v energetice a zajistit důstojnou budoucnost obyvatelům uhelných regionů. Nic z toho ale soukromé uhelné společnosti jako SevEn nenabízejí. Uhelné elektrárny je proto potřeba zavřít, bez výjimek,“ uvádí členka hnutí Limity jsme my Veronika Dombrovská.

Už za pár hodin začíná v Praze před budovou Úřadu vlády demonstrace, kterou ve spolupráci s hnutím Limity jsme my pořádá organizace Extinction Rebellion. V budově totiž znovu zasedá uhelná komise, která má určit datum konce těžby a spalování uhlí.

„Cílem uhelné komise musí být spravedlivé a bezodkladný konec uhlí, bez kterého se neobejde řešení klimatické krize. Nicméně složení uhelné komise je nevyrovnané ve prospěch zájmů uhlobaronů. O konec uhlí a spravedlivou transformaci na čistou energii, která nepoškodí zájmy lidí pracujících v uhelném průmyslu, se musíme zasadit my všichni. Proto jsme právě tady, v budově jednoho z největších znečišťovatelů,“ dodala Veronika Dombrovská.

Zdroj: Hnutí Limity jsme my

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář