Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha Středočeský Technika Ústecký Vysočina YouTube Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

Z KULTURY: Romský fotograf Milan Junek z Teplic boduje za hranice ale i u nás…

ČESKO – Romský fotograf z Teplic Milan Junek patří mezi nejlepší a nejuznávanější fotografy aktů v naší republice a své už ukázal i za hranicemi. Za svou kariéru urazil velký kus cesty a jeho snímky jsou stále propracovanější a vyzrálejší. O tvorbu tohoto romského talentu mají zájem i světová periodika.

Junek už vystavoval své fotografie například v USA nebo Itálii. Navíc ho několikrát oslovil americký magazín Advocate, který zveřejnil 27 nejlepších Milanových fotografií a jednu dokonce zařadil do TOP 80 fotografií za rok 2017, což je velký úspěch. Není se tedy čemu divit, že už fotil mnoho celebrit, které se před jeho fotoaparátem nebály odhalit.

Bohatou fotogalerii z tvorby Milana Junka naleznete ZDE

 

Můžeme jmenovat třeba tanečníka Filipa Jankoviče, třetího nejkrásnějšího muže světa Tomáše Dumbrovského nebo třeba první transgender modelku Peťu Nitku.

Přestože dnes Milan Junek patří mezi úspěšné fotografy mužských i ženských aktů, nebyl jeho život vždy radostný. Od svých šesti let až do dospělosti vyrůstal v dětském domově v Dlažkovicích. Po odchodu z ústavní péče se dostal na ulici. „Mým novým domovem bylo lovosické vlakové nádraží, kde jsem poznal, jaké to je vydělávat si peníze na jídlo vlastním tělem,“ říká Milan.

Ve chvíli, kdy byl nejvíce na dně, se na něj usmálo štěstí. Souhrou náhod totiž našel svou biologickou rodinu, se kterou dodnes žije, a postavil se na vlastní nohy. Dnes si plní svůj sen. Věnuje se naplno focení, jež se stalo jeho vášní, a postupně si buduje kariéru úspěšného fotografa, který spolupracuje s několika časopisy i známými osobnostmi.Milan se věnuje zejména focení mužských i ženských aktů, nedávno si však odnesl například jednu z hlavních cen za sociální dokument v soutěži Photo Open 2017, kde Junek se stal absolutním vítězem celé soutěže. Jedná se o jednoho z mála cikánských umělců, o kterých se mluví.

Vedle houslového mistra Ivana Heráka, prozaičky Ireny Eliášové nebo kupříkladu malíře Pakly Paštiky je Junek romský umělecký fotograf s životním příběhem, který by vydal na napínavý román.

Nás však především zajímá jeho kumštýřská kariéra. Ředitel úctyhodné instituce zvané České centrum fotografie (ČCF), která se již dvacet let zabývá nejenom pořádáním specializovaných výstav, aukcí a publikační činností, ale i vyhledáváním a podporou nových umělců, Dr. Jiří Jaskmanický, je přesvědčen, že takovýto talent, jakým Junek bezesporu je, se rodí jednou za pár desítek let.

Po jeho mimořádné úspěšné prezentaci na souborné výstavě špiček české fotografie Akta Erotika v létě letošního roku, se o jeho dílo začala zajímat i zahraniční média, včetně amerických. Není tudíž žádným tajemstvím, že se chystá v některém z měsíců  dobít New Yorskou fotoscénu. A to pod patronací ČCF, které tohoto autora zastupuje.

https://www.facebook.com/TOPSTAR/videos/347292542526836/?v=347292542526836

 

České centrum fotografie též Junkovi vydalo jako svůj dvaadvacátý knižní počin katalog, který se ihned stal i sběratelskou záležitostí milovníků fotografie.Junek má za sebou také nespočet výstav ta poslední proběhla v Praze v kavárně – Kafe v Kufru… Výstava nesla velké očekávání Junek zde představil svou novou tvorbu která měla své příznivce ale i odpůrce…Téma výstavy byla 2. světová válka. Junkovo fotografie prezentovalo nespočet zahraničních magazínu například Americký magazín Advocate – Španělský magazín Loev také Turecký magazín a samozřejmě i České magazíny.

Pokud vás Junka tvorba zaujala, tak ho můžete sledovat na jeho FB – Fotograf aktů Milan Junek nebo na Instagramu ZDE.

Autor: redakce
Zdroj: Milan Junek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář