Finance Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Praha Reklamy Sport Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

DEN D JE TU: Všechny obchody, restaurace a služby jsou dneškem opět otevřeny. Ruší se i zákaz nočního vycházení

ČESKO – Česko se dneškem, tedy od čtvrtka 3. prosince přesouvá do třetího stupně pohotovosti protiepidemického systému (PES).  Potvrdil to ministr zdravotnictví Jan Blatný s tím, že Češi tak budou moci opět jít za určitých přísných hygienických podmínek například do restaurace či do kadeřnictví.

Otevřeny jsou dneškem s omezeními ale všechny obchody a služby, vnitřní sportoviště, zoologické zahrady nebo třeba památky.

Počínaje dneškem se zároveň ruší zákaz nočního vycházení a zrušeny budou i nedělní zákazy prodeje. Stravovací zařízení budou moci být otevřeny od 6 do 22 hodin, a to v omezeném režimu. U stolu restaurací a barů budou moci sedět maximálně čtyři lidé. Skončí rovněž zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech a venku by se nově mohlo scházet až 50 lidí místo dosavadních šesti.

Od čtvrtka 3. prosince tak budou moci za jasně stanovených pravidel otevřít všechny obchody a služby včetně restaurací, heren, sportovišť či koupališť, návštěvníky budou moci do areálů vpustit i zoologické zahrady či muzea a galerie. Za přísných opatření a bez diváků se budou moci rozjet amatérské sportovní soutěže a nově se bude moci na jednom místě shromáždit deset osob uvnitř a padesát osob venku. Ruší se také zákazy nočního vycházení, prodeje v neděli a konzumace alkoholu na veřejnosti. Uzavřeny zůstanou pro veřejnost lanovky a lyžařské vleky.

I nadále však bude trvat povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorech a na vybraných veřejných místech. Rozvolnění se rovněž nebude týká škol, které budou nadále fungovat podle současného čtvrtého stupně protiepidemického systému.

Vláda požádá poslance o prodloužení nouzového stavu o další měsíc, tedy až do poloviny ledna příštího roku. Zatím je nouzový stav totiž stanoven do 12. prosince.  Premiér Andrej Babiš je s vývojem epidemie v Česku nespokojený.

Bližší informace pak naleznete také ZDE.

Autor: redakce
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář