HZS Krimi Policie Složky IZS Středočeský Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUALIZUJEME: Obyvatelé Jenštejna zůstávají na smrt vyděšení! Nebezpečného hada, který uštknul šestiletou dívku totiž zatím nenašli

JENŠTĚJN – Stále bezvýsledné je pátrání po nebezpečném hadovi, který měl na zahradě jednoho z domů v Jenštejně uštknout teprve šestiletou dívku. Ta je již naštěstí z nemocnice doma. Do pátrání po hadovi se zapojili policisté, hasiči i obyvatelé Jenštějna. Bohužel plaza se jim najít doposud nepodařilo… Incident uštknutí hadem vyšetřují policisté jako podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti.

Jak jsme již informovali dívenka si hrála společně s dalšími dětmi na zahradě, kdy ucítila velkou bolest. Přes obuv jí měl uštknout had. „Dívka nedostala protijed, nebylo totiž známo, co to bylo za druh hada, který ji v pátek před 17.00 hodinu kousnul. Lékaři potvrdili pouze kousnutí hadem, nikoliv to, jaký druh hada či jedu to byl. Protože druh jedu není znám, je důležité, v případě komplikací, vědět, komu jaký had utekl. Had může být dávno mrtvý, protože v tomto prostředí určitý druh nepřežije, nebo přežije jen krátce atp,“ říká starosta Jenštejna Norbert Hlaváček.

Podle informací herpetologa se podle rozestupu zubů z fotky kousnutí jedná o přibližně 2 metry dlouhého hada a 4-8 kg vážícího, buď chřestýšovitého nebo zmijovitého druhu.

„Vyzývám chovatele, který postrádá v Jenštejně hada, aby se klidně anonymně ozval s tím, jaký přesně druh hada mu utekl a zda už jej náhodou nemá zpět a v tichosti odchyceného. Anonymně mne může chovatel kontaktovat třeba tak, že vhodí vzkaz do schránky OÚ před vchodem do budovy,“ říká starosta Jenštějna Norbert Hlaváček.

Pátrání bylo již ukončeno, hada se nalézt doposud nepodařilo, prohledány byly všechny zahrady v dosahu. Had si patrně našel teplé místo, je schopen hibernovat i při mínus 10 stupňů Celsia. Může dokonce i šplhat. Pokud je někde venku a ne v teple, bude neaktivní, ale existuje riziko, že se vplížil do nějakého domu.

„Byl jsem dnes osobně na Policii ČR v Brandýse nad Labem, kde jsem mluvil s velitelem oddělení a jeho zástupcem. Policie v Brandýse šetří uštknutí hadem jako podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. Zadržela důkazy v podobě krevního vzorku, prokousnuté boty atd. a ve spolupráci s odborníky bude zjišťovat, o jakého hada se jednalo, zda byl vůbec jedovatý atd. V nejbližší době vyslechnou i holčičku za přítomnosti rodičů, čekalo se, až bude propuštěna z nemocnice. Zároveň bude policie pokračovat v pátrání a ve spolupráci s příslušnými orgány zkoumat i obecně chov hadů v dané lokalitě. Přislíbili mě informovat, pokud bude něco nového. Zároveň probíhá interní šetření, zda postup policie v den incidentu byl správný,“ říká místostarosta Jenštejna Martin Šidlák.

„Chápu, že máte obavy, sám mám děti, situaci se dále snažíme řešit a vyřešit, ale vše závisí především na tom, abychom zjistili druh hada a zda je vůbec nutné dál hledat, popřípadě jakým způsobem. Děkuji Hasičům z Jenštejna, HZS Stará Boleslav a všem jednotlivcům za pomoc a obětavost při hledání! Za mne to jsou borci!“ dodává starosta obce Norbert Hlaváček.
INFORMACE OD POLICIE ČR:  Policisté z Obvodního oddělení Brandýs nad Labem vyjížděli první den v roce 2021 k události v obci Jenštejn, kde mělo dojít k uštknutí šestileté dívky neznámým druhem hada. Oznámení o jejím zranění přijala zdravotnická záchranná služba, která dívku převezla k ošetření do nemocnice a současně o této záležitosti vyrozuměla prostřednictvím linky tísňového volání policisty. 
Ihned po přijetí oznámení přijela na místo policejní hlídka, která zjišťovala informace k případu, prováděla šetření, zajišťovala potřebné stopy a mimo jiné zjišťovala i to, zda někdo z místních obyvatel chová hady a případně disponuje příslušným povolením k chovu nebezpečných druhů zvířat, které je kromě plnoletosti k jejich chování potřebné. V této souvislosti policisté spolupracovali také Ve spolupráci s Krajskou veterinární správou Středočeského kraje, která tato povolení registruje. Prověřováni byli možní chovatelé hadů přímo z obce, tak i z blízkého okolí. Nicméně provedeným šetřením policisté zjistili, že v dané lokalitě není evidován žádný chovatel s tímto povolením. 

Kromě zjišťování a prověřování skutečností k tomuto případu spolupracovali na této záležitosti také hasiči, kteří ještě ve večerních a nočních hodinách plaze hledali a propátrávali terén. Hada, který měl nezletilé dívence způsobit zranění, se ale nepodařilo nalézt ani následující den, kdy pátrací akce po něm pokračovala.

Pro policisty není případ, který byl na základně doposud zjištěných informací kvalifikován jako podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, v žádném případě uzavřen. Nadále probíhají výslechy svědků, stejně tak bude vyslechnuta i zraněná dívka.

Je pochopitelné, že celá tato záležitost je pro obyvatele obce značně diskomfortní, kdy se cítí ohroženi a v nebezpečí. Policie se případu velmi intenzivně věnuje, nicméně ke zklidnění situace by bezesporu přispěl i svými informacemi sám případný chovatel, chovatelka, majitel nebo jakákoliv osoba či svědek, kteří k výskytu hada mají nějaké informace. Informace lze předat místním policistům, ale i prostřednictvím linky 158.

 

Autor: redakce
a mjr. Mgr. Vlasta Suchánková

 

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář