HZS Krimi Moravskoslezský Policie Pomáháme Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

DRAMA: Policisté speciální pořádkové jednotky zachránili otce s dcerou na Žermanické přehradě z převrácené kánoe

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Již podruhé v tomto měsíci se chceme „pochlubit“, že „Pomáhat a chránit“ není pro naše kolegy jen planým heslem (Policisté z OHS Ostrava zachránili muži život) . Tentokrát pomohli muži a dítěti, se kterými se převrátila kánoe.

Na Žermanické přehradě si tři policisté speciální pořádkové jednotky, kteří zde vykonávali denní službu, všimli volně plující převrácené kánoe. Byla napůl ponořená do vody a zprvu to vypadalo, že někomu uplavala. Ovšem, když ve služební lodi připluli blíž, na hladinu se vynořil muž, který  v náručí držel malé dítě. Bylo zcela zjevné, že je na pokraji sil a potřebuje pomoc.

Policisté okamžitě zareagovali. Nejprve na loď vytáhli dítě. Asi pětiletá holčička byla celou situací zcela vyčerpána. Zatímco ji jeden z policistů uklidňoval, usušil ručníkem a zabalil do izotermické folie, druzí dva pomohli  z vody také jejímu otci. Nakonec pomocí sklopné plošiny vytáhli na palubu služební lodě také již téměř potopenou kánoi a pomocí háčku z vodní hladiny posbírali osobní věci.

Jen díky včasné pomoci nedošlo k tragédii. Navíc jeden ze zachraňujících policistů patří mezi specialisty, zdravotníky speciální pořádkové jednotky. Jde o policisty, kteří absolvovali různé zdravotnické kurzy, průběžně jsou v této specializaci dále proškolováni a každý rok vykonávají stáže u zdravotnické záchranné služby. Právě on se o vystrašenou dívenku, u které mohlo dojít k šoku, staral a poskytl první pomoc v takovém rozsahu, že mohla být předána do péče otce.

Dlužno ještě podotknout, že specializaci zdravotník má u speciální pořádkové jednotky téměř jedna čtvrtina jejich členů. Navíc do vybavení služebních lodí, které mohou v letní sezoně spatřit návštěvníci nejen Žermanické, ale také Těrlické přehrady nebo Slezské Harty, patří plnohodnotný zdravotnický batoh a defibrilátor.

Autor: por. Mgr. Daniela Vlčková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “DRAMA: Policisté speciální pořádkové jednotky zachránili otce s dcerou na Žermanické přehradě z převrácené kánoe

Napsat komentář