Auto-Moto Cestování Doprava Finance Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Policie Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

AKTUÁLNĚ: Chystáte se do hor? Dneškem platí povinnost mít zimní pneumatiky v horských oblastech

ČESKO – Dle legislativy jsou zimní pneumatiky povinné od 1. listopadu do 31. března, pokud se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, led či námraza. Nebo v případě, že vzhledem k povětrnostním podmínkám můžeme předvídat souvislou vrstvu sněhu, led nebo námrazu.

Když bude velice pěkné počasí, tak hned 1. listopadu přezouvat nemusíte. Myslete ale na možné výkyvy počasí. Na silnicích označených značkou přikazující použití zimní výbavy jsou zimní pneumatiky nutné již od 1. listopadu bez výjimek.

U zimních pneumatik je nařízena minimální hloubka dezénu 4 mm. Můžete ji zkontrolovat podle rysek nebo změřit. Pneumatiky také nazouváme na všechna 4 kola. V žádném případě proto nemůžete kombinovat zimní a letní pneumatiky. S nižší hloubkou řidič riskuje ztrátu jízdních vlastností svého vozidla, protože kola nezabírají tak, jak by měla, a tím pádem prokluzují.

S blížící se zimou všichni řidiči řeší, jak je to s povinností zimních pneumatik. Někdo přezouvá již 1. listopadu a ti otrlejší čekají až na první mrazy a sníh.

Legislativa říká:
Dle §40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud:
1. Je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.
2. Lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

V případě, že je na začátku úseku umístěna dopravní značka „Zimní výbava“, platí tato povinnost v uvedeném období vždy, bez ohledu na stav vozovky, tedy za každého počasí.

Přezout na zimní pneumatiky se určitě vyplatí. Za nízkých teplot, zhruba pod sedm stupňů, zimní pneumatiky lépe přilnou k povrchu vozovky. Brzdná dráha vozidla obutého do letních pneumatik může být až o čtvrtinu delší, na letních pneumatikách je také automobil více náchylný ke smyku.

Za porušení povinnosti použít za stanovených podmínek zimní pneumatiky mohou policisté řidiči uložit pokutu do 2000 korun. Pokud by další jízdou na nevyhovujících pneumatikách mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, jsou policisté navíc oprávnění zakázat řidiči další jízdu.

ZAUJALO NÁS: Informace o konci výjimky z použití zimních pneumatik na vozidlech jednotek požární ochrany

V návaznosti na přechodná ustanovení zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), Vás informujeme o blížícím se konci výjimky z povinnosti užít při jízdě v provozu na pozemních komunikacích vozidlo vybavené zimními pneumatikami podle § 40a zákona o silničním provozu, na vozidlech jednotek požární ochrany o maximální přípustné hmotnosti nad 3500 kg. Tato výjimka končí dne 31. 10. 2021. 

Od 1. 11. 2021 bude možné užít při jízdě na pozemních komunikacích v období stanoveném v §40a zákona o silničním provozu pouze vozidla vybavená zimními pneumatikami (s označením minimálně M+S).  Většina nových vozidel a pneumatik tyto podmínky splňuje a není potřeba žádného zásahu a investice. Problematická mohou být některá starší vozidla, například typu TATRA 138, TATRA 148 a ŠKODA 706 RTHP. U těchto starších typů vozidel bývají v technickém průkazu uvedeny pouze pneumatiky diagonální, které ovšem výše uvedenou podmínku nesplňují, neboť výrobci diagonální pneumatiky v „zimním“ provedení nedodávají. Na vozidla je tedy nutné použít zimní pneumatiky radiální, které však často nejsou zapsány v technickém průkazu uvedených starších typů vozidel.

Vzhledem k celkovému počtu těchto starších typů vozidel u jednotek požární ochrany v celé ČR, proběhla ze strany MV-GŘ HZS ČR jednání s výrobci vozidel, na základě, kterých byly pro uvedené typy získány dokumenty potřebné pro možnost zapsání radiálních pneumatik do technického průkazu vozidel. U vozidel TATRA je to „prohlášení výrobce“, u vozidel ŠKODA 706 pak „protokol o kontrole montáže kol“. Na základě těchto dokumentů mohou obce, jako zřizovatelé jednotek a vlastníci dotčených vozidel, požádat na příslušném odboru dopravy o zápis uvedených typů radiálních pneumatik do technického průkazu, čímž jim bude umožněno splnění podmínky užití zimních pneumatik na uvedených typech vozidel.

V příloze přikládáme dokumenty potřebné pro provedení zápisu do technických průkazů vozidel TATRA a ŠKODA 706.

Současně sdělujeme, že použití uvedeného postupu u vozidel na podvozcích AVIA a PRAGA aktuálně prověřujeme a případné závěry a dokumenty pro provedení zápisu do technických průkazů budou k dispozici pravděpodobně již do konce září.

Související dokumenty

Autor: plk. Ing. Jakub Nebesář
Ilustrační snímek

Autor: redakce

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

2 Replies to “AKTUÁLNĚ: Chystáte se do hor? Dneškem platí povinnost mít zimní pneumatiky v horských oblastech

  1. Pingback: auto swiper
  2. Pingback: DevOps consulting

Comments are closed.