Finance Jihočeský Krimi Policie Složky IZS Technika Z domova Zahraničí Zajímavosti Zprávy podle krajů

Při investování přes internet si dejte velký pozor na podvodníky! Kriminalisté na Českokrumlovsku vyšetřují další podvod s kryptoměnou

ČESKOKRUMLOVSKO – Vidina snadného a rychlého zbohatnutí nahrává podvodníkům, kteří lákají na velmi výhodné zhodnocení vkladů a investování do světových i virtuálních.

Českokrumlovští policisté pátrají po dosud neznámém pachateli podvodu, který měl dle oznamovatele Z Českokrumlovska kontaktovat v druhé polovině ledna letošního roku s lákavou nabídkou zhodnocení jeho úspor. Během hovoru podvodník přesvědčil devětačtyřicetiletého muže, aby si do počítače nainstaloval program AnyDesk, který slouží k dálkovému přístupu k jeho počítači. Ten si poškozený dobrovolně nainstaloval a aktivoval. Poté si založil bitcoinový účet, na který zaslal peníze. Tímto způsobem získal pachatel vzdálený přístup k jeho počítači a tím i k jeho účtu. Podvedený muž umožnil podvodníkovi přes dálkový přístup provádět z jeho účtu finanční transakce, které osobně potvrzoval ze svého mobilního telefonu. Z účtu mu bylo odčerpáno více než 200 tisíc korun.

Policisté upozorňují, že vyšetřování těchto podvodů je velmi komplikované a zdlouhavé. Ne vždy se podaří pachatele dopadnout. Dle našich zkušeností ztrácejí lidé v kyberprostoru obezřetnost a nechají s sebou často manipulovat. Bohužel konec bývá většinou stejný, jsou podvodníkem obráni o vysoké finanční částky, které skončí na neznámých účtech v zahraničí.

Nutno podotknout, že obětí internetového podvodu se může stát každý. Mějte na paměti, že internet není bezpečné místo, kde můžete vypustit svoji obezřetnost a bezmyšlenkovitě dělat co vás napadne. Naopak je zde nutné mít všechny smysly napnuté a vše si důkladně ověřovat.

Dali byste neznámému člověku na ulici do ruky platební kartu i s PINem a k tomu ofocené osobní doklady…? Asi ne, že…? Možná si klepete na čelo, že jsem se asi zbláznila… Tak proč je spoustu lidí schopno v kyberprostoru poskytnout svoje hesla, svůj počítač, svůj účet, kopie svých osobních dokladů, úplně neznámému člověku a není jim to divné?

Apelujeme na uživatele internetového bankovnictví, aby byli maximálně obezřetní a nehnali se za vidinou snadného získání peněz bezhlavě!

Autor: por. Bc. Lenka Pokorná

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz