Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Policie Politika Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

KRIMI: Obvinění osoby ze schvalování agrese vůči Ukrajině! Kriminalisté evidují v Česku už na 200 skutků

ČESKO –  souvislosti s veřejným schvalováním agrese ze strany Ruské federace vůči Ukrajině obvinili kriminalisté NCOZ jednu osobu z trestného činu „popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Kriminalisté po celé republice v tuto chvíli posuzují přibližně 200 dalších skutků a v 9 případech byly již zahájeny úkony trestního řízení.

„Projevům v kyber prostoru se intenzivně věnujeme a všechny podněty důkladně prošetřujeme,“ dodávají kriminalisté.

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) včera zadrželi jednu fyzickou osobu, která byla následně obviněna z trestného činu „popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia“ dle § 405 trestního zákoníku v souvislosti s veřejným schvalováním a ospravedlňováním agrese ze strany Ruské federace vůči Ukrajině. Obviněný se měl předmětného jednání dopouštět prostřednictvím příspěvků na sociálních sítích.

Trestní stíhání je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku obviněnému hrozí trest odnětí svobody od 6 měsíců do 3 let. Věc dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 9.

I ústavně zaručená svoboda slova má svoje limity, přičemž projevy vyvolávající nebo ospravedlňující násilí či nenávist tyto limity překračují a následně mohou být postiženy podle zákona.

Podávání informací z trestního řízení má v této věci vyhrazeno Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 9.

Autor: plk. Mgr. Jaroslav Ibehej

 

 

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz