Finance Karlovarský Kultura Technika Tipy na výlet Turistika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

OBRAZEM: Karlovy Vary mají novou jezdeckou sochu krále Karla IV. v nadživotní velikosti

KARLOVY VARY – Obyvatelé a návštěvníci Karlových Varů se po dvouleté pauze dočkali slavnostního zahájení lázeňské sezóny.

Slavnostně byla otevřena i zrenovovaná síň a Vřídlo začalo opět tryskat v nitru kolonády. A to po téměř sedmi letech, kdy z důvodu havarijního stavu bylo uzavřeno.

Jezdecká socha krále Karla IV. v nadživotní velikosti se stala novou dominantou Divadelního náměstí. Monument z dílny sochaře Michaela Gabriela včetně podstavce dosahuje výšky 5,6 metru. Socha byla slavnostně odhalena socha po příchodu královského průvodu…

FOTOGALERIE…

Po letech příprav, od kvalitní soutěže o návrh, přes sbírky, dobročinné aukce a další aktivity pro získání prostředků, po studiích hledajících nejvhodnější místo pro umístění, se dnes stala skutečností nová socha věnovaná zakladateli města, Karlu IV. Projekt sochy realizoval Rotary Club Karlovy Vary s podporou města Karlovy Vary, Galerie umění Karlovy Vary, a sponzorů a dárců. Jejich jména budou na sochu vyznačena v září, při oslavách 30. výročí obnovení činnosti karlovarského Rotary Clubu.

Autorem sochy je profesor Michal Gabriel, vítěz soutěže o návrh. Bližší informace poskytují stránky věnované soše a jejímu vzniku: www.jezdeckasocha.cz

Autor: Honza Vraný
Foto: autor

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz