Doprava HZS Krimi Liberecký LZS Policie Pomáháme Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

DRAMA: Resuscitace cyklisty na Bukové hoře v Jizerkách byla úspěšná

BUKOVÁ HORA – Resuscitace cyklisty se odehrála včera večer na Bukové hoře v Jizerkách. Na žluté turistické cestě zkolaboval dvaačtyřicetiletý cyklista, následovala resuscitace a transport vrtulníkem.

Kolaps muže postihl krátce před tři čtvrtě na čtyři a kamarádi, kteří s ním jeli, ihned povolali přes dispečink linky 155 pomoc a začali s pokusy obnovit mu životní funkce.

„Na místo dorazil jako první vůz s lékařem. Ten okamžitě pacienta převzal a nasadil mu profesionální defibrilátor. My jsme zatím naložili lékaře posádky vrtulníku liberecké Letecké záchranné služby a vezli ho k nehodě,“ popsal situaci na Bukové hoře Jan Dvořák, zasahující člen Horské služby Jizerské hory. Poté, co defibrilátor pacientovi dal první výboj, došlo k obnovení srdeční činnosti.

„V součinnosti s LZS a pozemní Zdravotnickou záchrannou službou jsme pak pána připravili k transportu a poté převezli k čekajícímu vrtulníku. Ten nemohl bohužel přistát vzhledem k hustému lesnímu porostu přímo u zásahu. Pacient pak byl transportován letecky do nemocnice v Liberci,“ doplnil Jan Dvořák s tím, že protože cyklisté neměli aplikaci Záchranka, došlo k delší prodlevě při lokalizaci události.

Aplikaci Záchranka rozhodně doporučujeme nainstalovat a pánovi přejeme brzké zotavení. Dávejte na sebe nejen na horách pozor!

Zdroj: Horská služba ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz