Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký meteo Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Praha Středočeský Technika tip redakce Tipy na výlet Turistika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Počasí na mnoha místech Česka přeje růstu hub… Chystáte se o víkendu na houby?

ČESKO – Chystáte se o víkendu na houby? Meteorologové pro vás mají dobrou zprávu – počasí na mnoha místech republiky přeje růstu hub.

Podívejte se na mapku, s jakou pravděpodobností se vrátíte domů s plným košíkem.

Jak ovlivňuje počasí růst hub?
Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích (cca 10 dní po nich) a následném teplém (nikoli však horkém) počasí, nejvíce v rozmezí července a září.

Zásadním kritériem pro tvorbu mapy je hodnota API30 (index předchozích srážek), což je veličina posuzující nasycenost půdy, založená na sumaci denních úhrnů srážek za sledované období (30 dní) s klesající vahou směrem do minulosti (čím vyšší hodnota, tím vyšší nasycení půdy vodou a tedy „potenciál růstu hub“). Hodnota API30 je násobena koeficientem vycházejícím z průměrné teploty v posledních sedmi dnech, jelikož v nejteplejších měsících je potenciál výparu spadlých srážek výrazně vyšší. Stejný úhrn srážek je proto méně “efektivní” pro růst hub například v srpnu, než v červnu.

Jak změna klimatu ovlivňuje houby?
Klíčovým faktorem pro růst hub je vodní bilance. Zvyšující se teploty spojené s klimatickou změnou zvyšují výpar a tím snižují množství vody dostupné pro houby. V budoucnu lze očekávat negativní dopad tohoto jevu na růst hub.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz