Horská služba ČR Krimi LZS Moravskoslezský Policie Pomáháme Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Letečtí záchranáři zasahovali u zraněných lyžařek v Beskydech a Jeseníkách

BESKYDY / JESENÍKY – Vrtulník letecké záchranné služby Ostrava zasahoval u dvou úrazů lyžařek. V dopoledních hodinách musel stroj startovat do ski areálu Bílá v Beskydech a před sedmou večer pak do Dolní Moravice v Jeseníkách. Záchranáři přitom v obou případech spolupracovali se členy horské služby. U zraněných dospívajících dívek byla operátorům nahlášena vážná zranění a porucha vědomí.

V Bílé došlo k pádu čtrnáctileté dívky na lyžích a dle svědků krátkodobému bezvědomí, se záchranáři již byla v kontaktu. Přivodila si poranění zad s podezřením na poranění páteře. Posádka LZS ji uložila do podtlakové matrace a podala léky.

Na svahu v Dolní Moravici (Bruntálsko) došlo ke střetu dvou lyžařů, po němž zůstala ležet v bezvědomé patnáctiletá dívka. Utrpěla poranění mozku, dolní končetiny a hrudníku, prvotně ji ošetřovaly pozemní posádky ZZS, které však následně indikovaly zásah vrtulníku. Během zásahu záchranářů částečně nabyla vědomí, její stav však zůstával vážný.

Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byly pacientky v obou případech týmem leteckých záchranářů transportovány do traumatologického centra Fakultní nemocnice v Ostravě.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz