Armáda ČR Dobrovolnictví Finance Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura letiště Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Pomáháme Praha Středočeský stroj Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

POMÁHÁME: Šance na uzdravení pro onkologicky nemocnou letušku Lenku… Přispět může každý


ČESKO – Češi pomáhají onkologicky vážně nemocné letušce Lence. Nezbývá jí už příliš času a potřebuje Vaši pomoc aby mohla absolvovat nadějnou zahraniční léčbu. Její přátelé proto založili veřejnou dobročinnou sbírku na Donio. Na kontě jsou již miliony korun od lidí…

Lenka je neuvěřitelně laskavá, empatická, usměvavá, milující a vtipná 36 letá žena. Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by uměl žít, a hlavně si život užívat a milovat ho tak, jako ona. Bohužel před rokem velice vážně onkologicky onemocněla. Nezbývá jí už příliš času a potřebuje Vaši pomoc aby mohla absolvovat nadějnou zahraniční léčbu.

Léňa se celý svůj život věnovala profesi letušky, spojila tím své dvě velké záliby, cestování a práci s lidmi. Před pěti lety si pak splnila svůj velký sen, prošla základním výcvikem Armády České republiky a nastoupila na pozici letušky vládní letky, která ji nesmírně naplňovala.

Je to obrovská hrdinka s velkým srdcem, která by se pro druhé rozdala. V době covidu byla jedním z prvních dobrovolníků v domově důchodců, nikdy neváhala pomoct komukoliv kdo to v jejím okolí potřeboval. S partnerem plánovala svatbu a miminko. Bohužel místo vytouženého děťátka přišla rakovina.

Komu pomůžeme?

Přesně před rokem, ze dne na den se Lence a celé rodině obrátil život vzhůru nohama. Nahmatala si bulku na břiše se kterou šla k lékaři v domnění, že jde o běžný tukový útvar. Histologické vyšetření přineslo zdrcující výsledek – metastáze maligního melanomu, nejagresivnější a nejsmrtelnější formu rakoviny kůže. Vyšetření ukázala mnohočetné metastáze v podkoží, plicích, pohrudnici, podbřišnici, vaječníkách.

Okamžitě byla zahájena moderní biologická léčba. Vše vypadalo nadějně, na CT vyšetření se prokázal jasný metastatický útlum. Cítila se dobře a radovala se z každého nového dne. Za 7 měsíců se však na magnetické rezonanci objevila malá metastáze na mozku, která byla sice rychle ozářená Gama nožem, nicméně zasadila další bolavou ránu v Lenčině boji.

Biologická léčba byla v létě změněna na imunologickou, která ale nezafungovala tak, jak měla. Došlo k velmi závažnému nežádoucímu účinku ve formě rozsáhlého zánětu střev. Lenka byla 6 týdnů hospitalizovaná, měla velké bolesti, nový nález na mozku, výrazný úbytek na váze. Nemoc je k ní navíc tak krutá, že když nedávno došlo znovu k progresu onemocnění, tak opět sleduje na vlastní oči šíření podkožních metastáz.

Léňu ale nic nezlomí, každičký den bojuje a všem nám říká, že se sice smrti nebojí ale že se jí prostě ještě nechce umřít. Má pro co a koho žít. A dokud dýchá, doufá a nepřestává věřit.

Na co konkrétně budou peníze z této sbírky použity?

Přes veškerou péči a snahu ošetřujících lékařů jsou v tuto chvíli vyčerpané veškeré možnosti onkologické léčby v naší zemi. V Německu však pro Lenku existuje obrovská naděje. Jedná se o personalizovanou onkologickou terapii tumor infiltrujících lymfocytů (TIL) a také o léčbu pomocí onkolytických virů. Tyto terapie jsou cílené právě na pacienty, u kterých vše ostatní selhalo a mají výborné výsledky.

Tato zahraniční léčba bohužel není krytá žádnou z českých zdravotních pojišťoven, rodina zatím hradí veškeré výdaje s ní spojené sama. Jedná se ale o tak extrémně finančně náročnou záležitost, že bez Vaši solidárnosti a pomoci Lenka svůj statečný boj nezvládne. Pokud by se vybralo více než bude pro léčbu potřeba, budou prostředky využity pro další potřebné onkologicky nemocné.

Lenka by byla ráda, kdyby se o této zákeřné nemoci dozvědělo co nejvíce lidí a prosí Vás, abyste při jakékoliv pochybnosti se svými znaménky zašli k dermatologovi. Tato nemoc nebolí, dokud již není pozdě. Všem Vám z celého srdce děkujeme, že Vám osud naší bojovnice není lhostejný.

PŘISPĚT MŮŽETE ZDE

Pomoci letušce se rozhodli i vojáci: Vojenský fond solidarity schválil finanční podporu naší kolegyni – letušce Lence z 24. základny dopravního letectva, která před rokem vážně onkologicky onemocněla, a to ve výši 500.000,- Kč. Lenka a její přítel se svou situací dlouho bojovali sami a ostýchali se požádat o pomoc. Fond však existuje právě pro tyto případy.

Vojáci, pokud se dostanete do tíživé situace, neostýchejte se a neváhejte se na nás obrátit! Vojenský fond solidarity číslo sbírkového účtu: 44665522/0800 VS: 918 https://fondsolidarity.army.cz

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz