Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký meteo Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Praha Středočeský stroj Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

METEO: Pozor na mrznoucí mlhy, ledovku a smog…


ČESKO – Dnes bude podle meteorologů zataženo, ojediněle mlhy i mrznoucí. Na většině území Moravy a Slezska lze očekávat slabé občasné sněžení.

V Čechách pak ojediněle mrznoucí srážky místy i sněhové. Nejvyšší teploty -2 až +2°C. I nadále je v platnosti výstraha meteorologů na ledovku a smog.

V sobotu 9. 12. večer se v Čechách od západu vyskytne sněžení, které bude přecházet místy v mrznoucí déšť. Ten na podchlazeném povrchu a na drátech elektrického a trakčního vedení může namrzat a tvořit slabou ledovku.

Nejvyšší riziko ledovky je v sobotu večer a v noci na neděli (10.12.) v jižních a jihozápadních Čechách. Během noci se srážkové pásmo bude přesouvat dále na východ a pravděpodobnost mrznoucího deště tak bude hlavně v druhé polovině noci vzrůstat v oblasti východních Čech a na jihozápadě Moravy.

Sněžení, které se objeví v noci na západě a severozápadě území může mít přechodně i zvýšenou intenzitu, bude se ale jednat o mokrý sníh, který bude postupně odtávat (mapa sníh). Neočekáváme, že by byly splněny kritéria pro vydání výstrahy před tímto jevem, nicméně i tak může dojít v těchto oblastech v nočních hodinách například k přechodnému snížení viditelnosti, k tvorbě sněhové pokrývky, případně poškození lesního porostu mokrým a těžkým sněhem.

V noci na pondělí a v pondělí dopoledne (11. 12.) hrozí riziko mrznoucího deště s tvorbou ledovky zejména v oblasti Vysočiny, jižní, jihovýchodní a střední Moravy. Situaci budeme upřesňovat během nedělního dne.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz