Celní správa Česká obchodní inspekce Finance Krimi Policie Praha Státní veterinární správa Státní zemědělské a potravinářské inspekce SVS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Inspektoři ČOI uzavřeli provozovnu v obchodním centru SAPA kvůli nadměrnému množství nabízené pyrotechniky


PRAHA – Inspektoři regionálního inspektorátu Středočeský kraj a Hl. m. Praha uzavřeli provozovnu s prodejem pyrotechnických výrobků v obchodním centru SAPA v Praze-Libuši. Při společné kontrolní akci s Policií ČR, zaměřené na nabídku, prodej, skladování a zacházení s pyrotechnickými výrobky, zjistili v prodejní místnosti výrazně větší množství nabízené a prodávané pyrotechniky, než stanovuje zákon č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi.

Na místě jsme přímo v prodejní místnosti zjistili na 1 880 kilogramů čisté hmotnosti výbušných látek pyrotechnických výrobků kategorie F1, F2, F3, T1 a P1. Zákon o pyrotechnice povoluje v tomto případě množství maximálně 80 kilogramů čisté hmotnosti výbušných látek. Vzhledem k nepřípustnému množství pyrotechnických výrobků by mohlo dojít k bezprostřednímu ohrožení zdraví a bezpečnosti. Nařídili jsme uzavření provozovny na dobu dvou následujících prodejních dnů a na místě jsme toto opatření oznámili kontrolované osobě. Ta je povinna sjednat nápravu a bez zbytečného odkladu je o tomto povinna informovat písemně Českou obchodní inspekci,“ uvedl ústřední ředitel ČOI Ing. Jan Štěpánek.

V případě, že nedojde k odstranění nedostatku v uvedené lhůtě, je ředitel inspektorátu oprávněn tuto lhůtu prodloužit, a to až do doby, než k odstranění nedostatku dojde.

Česká obchodní inspekce bude samozřejmě v kontrolách zaměřených na nabídku, prodej, skladování a zacházení s pyrotechnickými výrobky pokračovat. Apelujeme i na spotřebitele, aby při nákupu tohoto sortimentu byli obezřetní, věnovali pozornost tomu, od koho a kde pyrotechnické výrobky nakupují,“ dodává ústřední ředitel ČOI Ing. Jan Štěpánek.

Česká obchodní inspekce se před závěrem roku věnuje kontrolám nabídky, prodeje, skladování a zacházení s pyrotechnickými výrobky pravidelně. Při loňské kontrolní akci provedla od 15.  listopadu do 31. prosince celkem 210 kontrol, v 78 případech došlo k porušení zákona o pyrotechnice a ve 28 případech k porušení zákona 634/1992 SB., o ochraně spotřebitele. Při kontrolách byly zjištěny nedostatky ve vedení evidence skladovaných pyrotechnických výrobků, byla zjištěna porušení obecných požadavků na skladování pyrotechnických výrobků, byl zjištěn prodej pyrotechnických výrobků kategorie F1 a F2 osobám mladším, než je zákonem stanoveno a další porušení zákona o pyrotechnice a zákona o ochraně spotřebitele. ČOI tak v období od 15. listopadu do 31. prosince 2022 pravomocně uložila 44 pokut v celkové výši 115 700 korun, závažnější porušení byla řešena ve správním řízení.

Autor: Mgr. František Kotrba

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz