Celní správa Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Městská policie Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Pátrání Plzeňský Policie Praha Složky IZS Středočeský stroj Technika Ústecký Vysočina Z domova Zahraničí Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

Kilogramy drog stále pašují kurýři. V kufru i v trávicím traktu


ČESKO – Z vysokých záchytů drog v uplynulém roce by se mohlo zdát, že se dnes návykové látky pašují přinejmenším po desítkách kil a převážně ve zboží. Národní protidrogová centrála ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel ale na podzim letošního roku zadržela a obvinila i několik kurýrů. Vybrali jsme tři různé případy, které spojuje způsob pašování omamných a psychotropních látek. 

Poslední den letních prázdnin do Prahy přicestoval cizinec s kufrem výrazné barvy. Při celní kontrole se k nápadnému zavazadlu přestal hlásit. Není divu, kufr byl totiž plný drog. Stěry z dlaní cizince reagovaly na kokain a pomohly tak prokázat, komu zavazadlo patří. Pamatovali si to i svědci. Celníci v zavazadle našli čtyři kilogramové balíčky drog, případ od nich převzala k vyšetřování Národní protidrogová centrála. Chemická analýza prokázala, že šlo o ketamin, mefedron, amfetamin a kokain. Muž z Holandska do Prahy cestoval s autobusovou přepravní společností pravidelně, někdy až třikrát za měsíc, často s přestupem v Německu.

Další zadržený a obviněný do Prahy koncem října přicestoval z Brazílie. Ve dvojitém dně kufru celníci pod osobními věcmi našli ukryté více než dva kilogramy omamné látky (2318 gramů včetně obalu). Rozbor v Kriminalistickém ústavu upřesnil, že se jedná o bázi kokainu. Muž vypověděl, že se živil jako taxikář a když si náhodnému cestujícímu postěžoval, že má málo peněz a zdravotní problémy, nabídl mu dvacet tisíc brazilských reálů (92 tisíc korun) za dovezení kufru do České republiky.

FOTOGALERIE…

Foto: Policie ČR

Zhruba ve stejnou dobu také příslušníci celní správy na Letišti Václava Havla zadrželi cizince cestujícího ze španělské Valencie. Vyšetření v nemocnici ukázalo, že spolykal cizí předměty. Po třídenní hospitalizaci a opakované CT kontrole byly konečně všechny spolykané předměty „venku“. Muž ve svém trávicím traktu do České republiky dovezl 68 malých kontejnerů s kokainem. Při chemické analýze se ukázalo, že substance obsahuje 57% báze kokainu. Pravděpodobné tedy je, že ve Španělsku nebo v Jižní Americe, odkud látka pocházela, ji už někdo naředil. Celková hmotnost spolykaného obsahu byla 1024 gramů, báze kokainu z toho tvořila 584 gramů.

Kurýři si často neuvědomují riziko odhalení a vysoké tresty, které mohou následovat. Podstatnou část produktivního věku tak mohou strávit ve vězení. U polykačů je navíc vysoké riziko poškození zdraví a úmrtí. Přesto je tento způsob pašování drog stále velmi častý, zejména pro přepravu kokainu letecky z Jižní Ameriky do Evropy, pašování kokainu a heroinu mezi kontinenty i v rámci vnitroevropské distribuce. Zločinecké skupiny se tak snaží diverzifikovat rizika převozu velkých množství drog. Počítají s tím, že k záchytům může dojít, ale převážná část kurýrů své zásilky doručí. V České republice jim za to hrozí 8 – 12 let odnětí svobody, nebo dokonce 10 – 18 let, pokud se prokáže, že byl kurýr součástí organizované skupiny působící ve více státech.

Autoři: kpt. Mgr. Lucie Šmoldasová
tisková mluvčí NPC SKPV PČR

kpt. Ing. Martina Kaňková
tisková mluvčí Sekce pátrání Generální ředitelství cel

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz