dobrovolní hasiči HZS Krimi Pardubický Policie Pomáháme požár Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

DRAMA: Muž v Mistrovicích se popálil při zatápění kamen…


MISTROVICE – K popálenému muži do Mistrovic na Orlickoústecku vyjížděly jednotky hasičů ze Žamberku a dobrovolné z Mistrovic a Jablonného nad Orlicí. Důvodem byly popáleniny, které si muž způsobil při zatápění kamen.

Muž při zatápění v kotli na tuhá paliva tradičně používal pevný podpalovač, nyní ale použil tekutý podpalovač a pravděpodobně podpalovače použil větší množství. Plameny mu vylétly z kamen a popálily ho asi na 20 % těla.

Hasiči asistovali při ošetření zdravotnické záchranné službě, navedli k přistání vrtulník letecké záchranné služby a zkontrolovali místo po vyšlehnutí plamenů z kotle.

Rádi bychom vám zopakovali, že při zatápění a topení v kamnech, byste měli dodržovat uvedené zásady:

• Kamna na pevná paliva nesmíte nikdy zapalovat pomocí vysoce hořlavých kapalin (např. benzínu), vždy hrozí vznícení hořlavých par a vážné zranění.

• Instalujte a provozujte tepelná zařízení vždy přesně podle návodu výrobce (dodržujte zejména bezpečnou vzdálenost od hořlavých materiálů a konstrukcí) a pouze taková tepelná zařízení, jež byla schválena z hlediska požární bezpečnosti.

• Neinstalujte a nepoužívejte tepelná zařízení neschválená nebo podomácku vyrobená.

• Nepřikrývejte a nepokládejte na tepelná zařízení žádné cizí předměty.

• Při sušení předmětů v okolí tepelného zařízení dodržujte bezpečné vzdálenosti stanovené výrobcem.

• Dodržujte lhůty k provádění pravidelných revizí u všech typů tepelných zařízení stanovené výrobcem nebo příslušným právním předpisem.

• Pro topení nepoužívejte nic, co do kamen nepatří (např. biologický či jiný odpad). Má to nejen nezanedbatelné ekologické důsledky, alte zvyšuje se i riziko poškození kotle, kamen, kouřovodu nebo komína, čímž roste také nebezpečí vzniku požáru.

• Pokud požár vznikne od topidla na plyn nebo elektřinu, musíte ze všeho nejdříve vypnout přívod energie.

• V případě topidel na pevná paliva dávejte bedlivý pozor na žhavý popel. Nechte jej zcela vychladnout a pak uložte do nehořlavých nádob, které jsou neporušené, uzavíratelné a umístěné v bezpečné vzdálenosti od hořlavých látek a stavebních konstrukcí z hořlavých hmot. Vyvarujte se ukládání žhavého popela do plastových popelnic, ty se totiž mohou pak žárem zdeformovat.

Zdroj: HZS Pardubického kraje
(vh)

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz