Auto-Moto Celní správa Cestování Doprava Jihočeský Jihomoravský Karlovarský kolejiště Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Policie Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zahraničí Zajímavosti Zdravotnictví železniční trať Zlínský Zprávy podle krajů

AKTUÁLNĚ: Němečtí zemědělci a živnostníci v ranních hodinách zablokovali na protest proti vládním škrtům řadu dálničních nájezdů a silnic


NĚMECKO / ČESKO – Němečtí zemědělci a živnostníci v ranních hodinách zablokovali na protest proti vládním škrtům řadu dálničních nájezdů a silnic. Zablokovány jsou tak některé hraniční přechody Českem. Zablokováno má být až 95 procent všech dálničních nájezdů v Sasku. Problémy jsou ale i na železnici.

Dnes, tedy v pondělí 8. ledna a pravděpodobně i v dalších dnech dojde na území Německa, tedy i v našich pohraničních oblastech, k protestním akcím tamních zemědělců a živnostníků. Tím dojde k výraznému blokování silnic.

Německá policie upozorňuje, že budou blokovány některé komunikace, a to zejména dálničního typu včetně nájezdů. Řidiči by tak měli počítat s možnými komplikacemi převážně u hraničních přechodů. Protestní akce by měly začít zítra v 5.30 hodin a potrvají asi do 18.00 hodin. Zemědělci akci nazvali PROTESTNÍ TÝDEN, policisté proto nevylučují, že „blokáda“ komunikací pomalu jedoucími zemědělskými stroji potrvá týden!

Problémy jsou kvůli protestům ale i na železnici! V Německu vyhlásil odborový svaz strojvedoucích (GDL) stávku, která bude trvat od 10. ledna, 2:00 hodin až do 12. ledna 18:00 hodin. V této době budou platit omezení zejména u vlaků linky EC Praha – Berlin / Hamburg /Kiel / Flensbuburg, vlaků linky Cheb – Marktredwitz. Noční vlaky budou omezeny pravděpodobně v noci z 9. na 10.ledna., 10./11. a 11./12. ledna 2024. Další podrobnosti připravujeme s dopravci DB Ferverkehr a DB Regio.

Aktuální informace o stávce najdete na http://cd.cz/omezeniprovozu a v aplikaci #MujVlak.

Autor: Honza Vraný
Foto: čtenář

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz