Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura kulturní akce Liberecký Moravskoslezský Olomoucký opeřenci Pardubický Plzeňský Pomáháme Praha Středočeský stroj Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Ptačí hodinky se zúčastnilo už 21 tisíc dobrovolníků. Lidé mají čas na odeslání výsledků do 14. ledna


ČESKO – Šestého ročníku sčítání ptáků nejen na krmítkách se 5.–7. ledna podle průběžných výsledků zúčastnilo 21 tisíc sčitatelů. Celkové číslo ještě poroste. Už nyní jsme ale s počtem 531 tisíc ptáků překonali celkový loňský počet!

Lidé mají čas odevzdat výsledky svého víkendového pozorování do 14. ledna na ptacihodinka.cz. Poté je začne Česká společnost ornitologická (ČSO) odborně vyhodnocovat. Očekává, že finální očištěné výsledky bude mít do konce ledna.

Díky velkému množství dobrovolníků, kteří se do Ptačí hodinky zapojili, ČSO získá důležité údaje o ptácích, kteří v Česku zimují. „Aktuální počet (7. ledna v 17:00) odevzdaných sčítání je 14 993 od 21 352 účastníků,“ komentuje průběžný stav koordinátorka Ptačí hodinky Eliška Konopáčová. Dodává, že počet pozorovaných ptáků k 17. hodině byl 531 tisíc, což už nyní překonává celkový počet pozorovaných ptáků v minulém ročníku, kterých bylo 517 tisíc.

Loni se celkový počet sčítání vyšplhal na 18 845 od 28 623 lidí. „Nejvíce lidí se Ptačí hodinky dlouhodobě účastní v neděli, tedy poslední sčítací den. I letos to tak bylo. Důvodem je možná i to, že právě v neděli teploty klesly pod nulu, někde i nasněžilo a na krmítka proto létalo více ptáků,  takže lidé měli větší motivaci se zúčastnit. Nicméně i nulový počet ptáků na krmítku je pro Ptačí hodinku důležitý výsledek a dozvíme se tak, kde ptáci chybí,“ sděluje Konopáčová. 

Průběžné výsledky zde: ptacihodinka.cz/vysledky-tabulka/ 

Brhlík lesní. Nepřehlédnutelný a nepřeslechnutelný návštěvník krmítek. Oblíbil si na nich slunečnicová semínka, která schovává do skrýší. Foto: Jaroslav Petráň

Účastníci při hodinovém pozorování zapisovali vždy nejvyšší počet současně spatřených jedinců  od každého druhu. I když ke sčítání nebylo nutné ani vlastnit krmítko, většina sčítání pochází právě z jejich okolí. „Podle průběžných výsledků je zatím na prvním místě mezi nejčastěji pozorovanými druhy sýkora koňadra, kterou následují sýkora modřinka a kos černý,“ říká Konopáčová.

Sčítání probíhalo od 5. do 7. ledna, lidé mají čas na poslání výsledků do 14. ledna

Čím pestřejší zahrada, tím více druhů přilákáme. Kosi si rádi pochutnají na bobulích, plodech i jablkách. Foto: Veronika Bartošová

Ornitologové během víkendu také vyzývali účastníky k zaslání fotografií ze sčítání. Sešlo se jich několik stovek a ke zhlédnutí jsou na Flickru ČSOLidé mohou i nadále nahrávat fotografie.

Rehci, špačci i hřivnáči

Pomocí dlouhodobého projektu ČSO ve spolupráci s veřejností zjistí, které druhy ptáků zimují v Česku v blízkosti lidí a jak se to v průběhu času mění. „Zajímavým fenoménem je například zimování druhů, které dříve odlétaly na jih. Zimy jsou čím dál teplejší, takže například špačci, holubi hřivnáči nebo rehci domácí už neodlétají zimovat do Středomoří a zůstávají v Česku. I letos účastníci Ptačí hodinky tyto druhy pozorovali a bude velmi zajímavé zjistit, kde se letos vyskytovaly a jak se to v průběhu času změnilo,“ vysvětluje Konopáčová. 

Špaček obecný v malých počtech v Česku zimuje. Foto: Jindřich Wanka

Ornitologové mohou získaná data porovnávat nejen meziročně, ale i mezistátně. Svou Ptačí hodinku ve stejný termín každoročně organizují ornitologové v Rakousku, Bavorsku a Švýcarsku. Velkou radost nám udělalo i to, že se k nám letos poprvé připojili I partneři ze Slovenska. Jejich prozatímní výsledky ukazují 2 112 účastníků a 55 tisíc pozorovaných ptáků, což na první ročník není vůbec špatné!

I po sčítání je potřeba krmítko sledovat a pečovat o něj

Ptačí hodinka je sice už za námi, ale krmítko bychom měli i nadále sledovat a pečovat o něj. „Denně z krmítka odstraňujeme zbytky potravy a trus a pravidelně ho čistíme. Pokud pozorujeme ptáka, který je nemocný nebo uhynulý, je potřeba přestat s přikrmováním aspoň na dva týdny, všechna krmítka vyčistit a nechat důkladně vyschnout. Zároveň je potřeba pozorování ohlásit na birdlife.cz/choroby-formular, kde jsou i další informace. Je nutné také informovat sousedy, kteří mají krmítka,“ sděluje Dita Hořáková z ČSO.  

Ptačí hodinka je pouze jedním z programu občanské vědy ČSO, do kterých se může veřejnost zapojit. Další programy jsou na https://www.birdlife.cz/obcanska-veda/. Zapojit se můžete i do mapování rehka domácího, který je ptákem roku 2024.

Autor: Eliška Konopáčová
Dita Hořáková
Foto: Jana Kožušníková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz