Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký meteo Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Pomáháme Praha Středočeský stroj Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

METEO: Česko se dnes probudilo do ledového sevření!


ČESKO – Česko se dnes probudilo do ledového sevření! Meteorologové vydali výstrahu před ledovkou. Během středečního odpoledne pak očekávají od jihozápadu sněžení, které bude od jihu přecházet do deště, i mrznoucího, na severu se mrznoucí déšť vyskytne přechodně až večer.

Proto na většině území, vyjma jihovýchodu, hrozí mrznoucí déšť s tvorbou ledovky, v severozápadní polovině území i ledovky silné s tloušťkou i nad 5 mm. Místy se může vytvářet silná ledovka s tloušťkou dosahující i nad 5 mm.

Doporučení ke zmírnění následků jevu: Nebezpečí četných úrazů při chůzi a vysoké nehodovosti. Možné výpadky v dodávce elektřiny, zásobování, a zdravotnických služeb. Možné lámání větví stromů. Doporučuje se omezit vycházení ven a jízdy autem jen na nezbytné případy. V případě nutnosti jízdy sledovat dopravní zpravodajství a jezdit mimořádně opatrně. Počítat s výrazným prodloužením doby jízdy.

Na severu a severozápadě území může od středečního poledne do čtvrtečního rána (18. 1.) napadnout přes 7 cm nového sněhu za 12 hodin.

Během čtvrtečního dne (18. 1.) se bude od severozápadu místy tvořit náledí nebo zmrazky.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz