Doprava Finance Kultura modernizace politici Politika Pomáháme stroj Technika Ústecký YouTube Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Vizualizace rekonstrukce mostu Dr. E. Beneše v Ústí nad Labem


ÚSTÍ NAD LABEM – Součástí rekonstrukce mostu Dr. Edvarda Beneše v Ústí nad Labem je také vybudování provizorní lávky pro pěší. Vzhledem k veřejné diskuzi, která probíhá k umístění lávky, doplňujeme informace a důvody, které k němu vedly.

👉 primárním účelem lávky je převedení 30 sítí, které jsou v současné době zavěšeny na konstrukci mostu a musí být kvůli jeho demontáži odstraněny a převedeny přes Labe jiným způsobem (je uzavřeno 14 smluv o přeložkách strategické infrastruktury)

👉 umístění po proudu od Benešova mostu bylo zvoleno právě s ohledem na požadavky správců a vlastníků inženýrských sítí, při zvažování jiné lokality se vždy objevily překážky v podobě majetkoprávního vypořádání dotčených pozemků

👉 umístění v prostoru Zanádraží nebylo možné kvůli provozu obchodů a služeb, které se tam nacházejí

👉 lávka umístěná do prostoru Zanádraží by nemohla být bezbariérová, zároveň by kvůli ní musela být odstraněna ocelová konstrukce vyhlídky

👉 trvalé umístění lávky by vyžadovalo významné úpravy celého nábřeží

👉 také další možnosti narážely na nedostatek prostoru pro založení lávky a nástupní rampy i s ohledem na nutnost zachovat po celou dobu funkčnost protipovodňové vany, která je proti proudu výrazně vyšší

👉 vhodné místo se hledalo ve spolupráci se Statutární město Ústí nad Labem i správcem toku

👉 finálně zvolené místo dobře poslouží při přeložkách sítí a ulehčí cestu na druhý břeh Labe pěším a cyklistům

👉 důležité je, že po rekonstrukci se chodci i cyklisté na most zase vrátí…

Vizualizace rekonstrukce mostu Dr. Edvarda Beneše v Ústí nad Labem

V letech 2024 – 2026 dojde v Ústí nad Labem k celkové rekonstrukci mostu Dr. Edvarda Beneše přes Labe. Most je součástí silnice II/613 a jeho vlastníkem je Ústecký kraj. Na tomto místě naleznete průběžné informace o průběhu prací, o uzavírkách a změnách v dopravě, které postupně nastanou a které se díky významnosti této stavby dotknou téměř každého z občanů a návštěvníků města.

Rekonstrukci zrealizují společnosti Metrostav TBR a.s. a STRABAG Silnice a.s. Součástí akce je také zřízení dočasné bezbariérové lávky určené pro převedení pěších, cyklistů a inženýrských sítí.

Financování

Celková cena rekonstrukce dle smlouvy činí 629 milionů korun. Ústecký kraj předpokládá spolufinancování stavební akce z dotace poskytnuté v rámci Integrovaného regionálního operačního programu – Výzva č. 21. výzva IROP – Silnice II. třídy na Prioritní regionální silniční síti – SC 3.1 (MRR).

Harmonogram

2024 – realizace provizorní lávky přes Labe, která bude sloužit po dobu rekonstrukce mostu pro převedení pěších a inženýrských sítí.  Most Dr. E. Beneše bude proto po většinu roku nadále fungovat pro pěší i osobní automobilovou dopravu.

Úpravy okružní křižovatky pod Větruší

V prvním pololetí letošního roku proběhne na okružní křižovatce pod Větruší v Ústí nad Labem několik souběžných staveb a úprav.

První akcí, která začne už 1. února, bude  Oprava mostu  v km 3,040 Ústí nad Labem Střekov – Ústí nad Labem – Západ investora Správa železnic. Tato oprava spočívající v demontáži mostu, úpravě a následné montáži, vyjde na 78 milionů korun a vyžádá si přítomnost velkého jeřábu, který částečně omezí dopravu v ulici Střelecká.

K částečným uzavírkám doje v termínech 1.2. – 15.4. a 16.4.- 28.6., doprava bude vždy svedena obousměrně do jednoho jízdního pásu. Součástí jsou i dvě plánované celkové uzavírky, které by měly být vždy v noci ze soboty na neděli 10.2. a 13.4.

Od března naváže se svou akcí Úprava křižovatek Pražská x Přístavní x Střelecká a OK Pod Větruší investor Správa a údržba silnic Ústeckého kraje. Ta bude provádět práce v samotné křižovatce, která však bude vždy průjezdná. Cílem je rozšíření a změna vedení odbočovacích pruhů, aby došlo ke zkapacitnění okružní křižovatky. Stavba proběhne v čase březen – červenec 2024 a vyjde na 19,215 milionů korun.

Souběžně bude také investor Povodí Labe realizovat opravu protipovodňových prahů přímo v tělese okružní křižovatky. Práce budou probíhat vždy v té právě uzavřené části.

Zdroj: Ústecký kraj

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz