Krimi Liberecký Složky IZS Z domova Zprávy podle krajů

Syn usmrtil svoji matku, hrozí mu až osmnáctiletý trest

TURNOVSKO – Krajští kriminalisté vyšetřují druhou vraždu tohoto roku. 34letý syn smrtelně ublížil své matce, následně sám přivolal záchranáře a poskytoval první pomoc. 

Od pátečního odpoledne vyšetřují kriminalisté úmrtí 54leté ženy v obci Přepeře na Turnovsku, o jejíž smrti se policisté operačního střediska dozvěděli od Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje.

Právě na tísňovou linku zdravotnických záchranářů volal v inkriminovaný den syn a žádal výjezd lékaře ke své matce, která v důsledku špatného zdravotního stavu zkolabovala. Do příjezdu posádky  pomáhala dispečerka volajícímu s resuscitací po telefonu. Po příjezdu si následně ženu převzali profesionální zdravotníci a v resuscitaci pokračovali. Životní funkce se jim ale nepodařilo obnovit a museli konstatovat úmrtí. Zdravotníci zklidňovali i syna, který je přivolal a byl značně agresivní.

Kromě policejního výjezdu z Územního odboru Semily přijeli k úmrtí ženy i krajští kriminalisté. Ti také nařídili provést soudní pitvu, neboť žena měla na svém těle zranění, která si zřejmě nemohla způsobit sama. Pitva měla určit jednak přesnou příčinu smrti, ale i mechanismus vzniku těchto zranění.

Kromě toho prováděli kriminalisté také šetření ke zjištění veškerých okolností, které předcházely úmrtí ženy. Velice záhy se do podezření kriminalistů dostala nejbližší osoba zemřelé ženy, a to její syn. Tvrzení kriminalistů podpořily nejen výslechy, ale i závěry soudní pitvy, které potvrdily násilnou smrt způsobenou další osobou. Na základě zjištěných skutečností kriminalisté 34letého muže zadrželi a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání násilného trestného činu. V pondělí si nejbližší osoba mrtvé ženy převzala usnesení o zahájení trestního stíhání ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy podle § 140 odst. 1 trestního zákoníku. Podle všeho syn po předešlé hádce a pod vlivem alkoholu fyzicky napadl svou matku a následně ji usmrtil.

Ve středu odpoledne rozhodoval soudce, na návrh státního zástupce, o uvalení vazby na obviněného muže. Tu soud s ohledem, aby se muž, který často požívá alkohol a má sklony k agresivitě, podobného jednání opětovně nedopustil, akceptoval. V případě podání obžaloby a uznání viny mu před soudem hrozí až osmnáctiletý trest odnětí svobody.

Během ledna 2018 je to již druhá vražda, kterou krajští kriminalisté v Libereckém kraji vyšetřovali a ve velmi krátké době objasnili. První se stala 5. ledna 2018 ve večerce  v liberecké části Vratislavice, kde 39letý muž usmrtil prodavačku. Sám pak přivolal policisty a vydával se nejen za jednu z obětí trestného činu, ale i „poskytovatele“ první pomoci smrtelně zraněné ženy. Podobně se zachoval i obviněný z druhé letošní vraždy, kdy sám přivolal a s pomocí dispečerky ZZS LK resuscitoval po telefonu matku, které sám ublížil.


zdroj: mjr. Mgr. Vlasta Suchánková

foto: ilustační

redaktor: Tomáš Pitterling

Tomáš Pitterling
Ředitel redakce tomas.pitterling@jvpress.cz