Cestování Sport Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZE SPORTU: Krušnoton 2018 bude letos velkou výzvou nejen pro závodníky, ale i samotné organizátory akce

ÚSTECKÝ KRAJ –  Letošní 9. ročník cyklistického silničního maratonu Krušnoton bude opět velkou výzvou nejen pro všechny milovníky silniční cyklistiky, ale v letošním roce, díky rozsáhlé stavební činnosti a plánovaným opravám komunikací, i pro samotné organizátory. Největší cykloakce v kraji se uskuteční 11. srpna v Teplicích a redakce agentury JV PRESS bude letošním mediálním partnerem cyklozávodu.

Na mapě maratónských podniků vyplnil Krušnoton do roku 2010 prázdné místo na severu Čech. Svou délkou nejdelší trati 250 km se zařazuje mezi nejdelší a s převýšením 4900 m je vůbec nejvyšším klasickým silničním maratonem na území ČR. Zázemím závodu je lázeňské město Teplice, jež je ideálně umístěné mezi hřebenem Krušných hor a vrcholy Českého středohoří.

 

V roce 2018 se Krušnoton uskuteční na osvědčených 3 tratích o délkách 110 km, 180 km a 250 km.

Krátká trasa při své délce 110 km a převýšení necelých 1500 m vystoupá po rozjetí v rovinatém okolí Teplic na hřeben Krušných hor nikoliv náročným stoupáním na Komárku, ale mírnější Sedmihůrskou lesní cestou začínající v Dubí. Na Komáří vížce se nakrátko připojí k dlouhé a střední trase, aby po vrcholcích hor doputovala kolem Flájské přehrady do horského střediska Klíny, odkud sklesá zpět do Podkrušnohoří a nejkratší možnou cestou zamíří z Litvínova do cíle v Teplicích. Ti nejrychlejší závodníci ji zvládnou těsně pod 3 hodiny, ale pro mnohé z účastníků je to zároveň jedinečná příležitost objet a užít si Krušnoton v mnohem volnějším tempu. S ochutnávkou všech pochutin nabízených na bufetech, s možností dalekých výhledů do Podkrušnohoří a poznáním krásných koutů Krušnohorské přírody.

Ale opravdovým vrcholem a výzvou Krušnotonu je pro maratonce 250 km dlouhá a pro výkonnostní cyklisty 180 km střední trať, jež jsou obě o poznání náročnější. Zavedou své účastníky na fenomenální náročná stoupání Krušných hor, aby unavily svaly a roztáhly plíce cyklistů před závěrečnými výstupy v dech beroucí krajině Českého středohoří. Vrcholy jako Sněžník, Nakléřov, Komárka, Mikulov a Dlouhá Louka si již při prvním vskutku epickém ročníku vysloužily přezdívku „Svatá pětice.“ V Českém středohoří jim pak zdatně sekundují nádherné výstupy na Lukov a Kostomlatské sedlo. Trasy Krušnotonu jsou vedeny nejkrásnějšími úseky obou pohoří.

Desítky kilometrů horských pasáží s dalekými výhledy umocňují spolu s příkrými stoupáními a dlouhými sjezdy rozlehlost krajiny, kterou musí závodníci pojmout do svých nohou. Okresy Teplice, Most, Litoměřice, Ústí nad Labem a Děčín se dne 11. 8. 2018 stanou již po deváté svědky nefalšované cyklistické krásy, a také utrpení. Příběhy účastníků Krušnotonu by za předchozích osm ročníků vydaly na velmi zajímavé dílo. O závodu koluje mnoho nezapomenutelných příběhů a historek. Je ale rozdíl o nich jen slyšet nebo je přímo zažít. Nerozmýšlejte se dlouho, přijeďte a zažijte jeden z nejkrásnějších a nejnáročnějších maratonů v srdci Evropy.

Z množství e-mailů a telefonátů v posledních týdnech očekáváme, že letos to bude ročník opravdu mezinárodní. Registrace k závodu bude spuštěna již 1. 3. 2018. Více informací včetně propozic naleznete na www.krusnoton.cz

Předpověď počasí: jako již je v posledních ročnících zvykem, opět polojasno až oblačno, teploty 20 až 24 stupňů, vítr do 2 m/s, převážně do zad.

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz