Kultura Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů Zvířata

CHOVATELSKÝ MEGAÚSPĚCH: Medvědice Barma v ústecké ZOO přivedla na svět své druhé mládě

ÚSTÍ NAD LABEM – Takovým slovem se dá bezesporu označit odchov v pavilonu šelem ústecké zoo. V polovině února došlo k porodu u medvědů malajských, samice Barma přivedla na svět své druhé mládě v pořadí. Tím prvním byla samička Babu, která se narodila v červnu roku 2011. A proč se jedná o takový úspěch?

„Situace v chovu tohoto druhu je v evropských zoologických zahradách kritická. Momentálně je chováno 39 jedinců ve 20 institucích, ale většinou se jedná o zvířata přestárlá, za hranicí reprodukce. Z toho důvodu se za posledních sedm (!!!) let v Evropě žádné mládě nenarodilo. Posledními mláďaty byla naše samička Babu a mládě narozené ve stejném roce v Tierparku Berlin,“ vysvětluje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

„K porodu došlo v ranních hodinách v pátek 16. února, ale již předchozí den byla samice neklidná a stále přecházela. Mládě nebylo vidět, Barma si je schovávala přitisklé u sebe na břiše, ale zato bylo slyšet . Je to tvoreček zcela závislý na mateřské péči, slepý, nemohoucí, velký zhruba 15 cm, porostlý krátkou tmavou srstí,“ popisuje chovatelka Klára Machoňová. „Samice se tentokrát chová úplně jinak než u prvního porodu, jako by si mateřství více užívala. Tehdy se nechala nalákat na jídlo do sousední expozice, takže jsme mládě mohli cca každý týden kontrolovat, kdežto nyní zůstává stále s ním. Proto ani není možné v expozici uklízet, krmení dáváme na hromádku přes mříže a ona si je většinou postupně odnese k mláděti. Snažíme se jí trochu přilepšovat, její nejoblíbenější pochoutkou jsou banány, tvaroh a jogurt, ale krmná dávka je mnohem pestřejší – hroznové víno, kivi, hrušky, žlutý meloun, rajčata, dostává i vařená či syrová vejce nebo kuřata,“ doplňuje chovatelka.

„Ihned po porodu byl jeden z vchodů do pavilonu uzavřen a prostor před expozicemi medvědů malajských ohrazen. V ubikaci samice s mládětem je zhasnuté světlo, kontrola probíhá pouze vizuální během ranního krmení, v ubikaci není možné ani provádět úklid. Všechna opatření zajišťují samici co největší klid a vedou k bezpečnému odchovu mláděte. Zhruba po měsíci byl otevřen i druhý vchod do pavilonu a posunutí zábrany, ale neukáznění návštěvníci pravděpodobně stínění odhrnovali, protože po víkendu si Barma přestěhovala mládě do bezpečné vzdálenosti dál od skla. Proto apelujeme na všechny příchozí, aby omezili svoji zvědavost a počkali až na okamžik, kdy mládě bude představeno veřejnosti,“ vyzývá Věra Vrabcová. K tomu dojde pravděpodobně za měsíc, kdy bude mládě již samostatnější a samice se o něj nebude tolik bát. Nejprve dojde v návštěvnické hale k výměně zábrany za nízký plůtek a až se bude mládě bezpečně pohybovat, bude moci chodit i do venkovního výběhu.

Medvědům malajským bylo v loňském roce věnováno téměř celé zasedání poradní skupiny pro medvědy v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA),“ sděluje zooložka Petra Padalíková poznatky z účasti na výroční konferenci EAZA. „Úskalí chovu tohoto druhu spočívají hned v několika aspektech. Předně v minulosti nebyla respektována solitérnost tohoto druhu – harémový chov se ukázal jako naprosto nevhodný, protože u samic, zejména nepříbuzných, dochází k vzájemnému tlumení reprodukce. Tak jsme ztratili potenciál mnoha zvířat. Další faktorem je také klesající počet chovatelů, neboť vybudovat zařízení pro tento tropický druh v souladu s moderními poznatky je velmi nákladné a některé zoo tak raději zvolí do své koncepce některý z chladnomilných druhů. V neposlední řadě je tento druh velmi náchylný ke stresu, který často ústí v nesnášenlivost párů, potlačení sexuálního chování či patologickým změnám na reprodukčních orgánech. Přesto naděje trvá, v letošním roce by se měly sestavit dva další mladé páry v Edinburghu a Arnhemu, přičemž právě do Edinburghu by se měla přesunout naše mladá samice Babu,“ dodává Petra Padalíková.

Zdroj: ZOO Ústí nad Labem

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz