Kultura Školní okénko Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Skautské setkání v Belgii: 80 skautů z Ústeckého kraje vyrazilo na mezinárodní skautské setkání do Belgie

ÚSTECKÝ KRAJ / BELGIE – Intercamp je mezinárodní třídenní skautská akce, která se koná každý rok. Je určena skautům ve věku 11-17 let. Letošní Inetrcamp se odehrával u města Sint-Truiden v Belgii. Účastnilo se ho 3500 skautů z osmi zemí Intercamp Committee.

16. května večer autobus vyzvedl na třech nástupních místech (Ústí nad Labem, Roudnice nad Labem a Jirkov) 80 skautů z kontingentu Přemysla Oráče. Kontingent byl poskládán ze skautek a skautů z těchto středisek Roudnice n/L, Lovosic, Litoměřic, Ústí n/L, Neštěmic, Teplic, Loun, Mostu, Litvínova a Jirkova. Mezi sebe vzal kontingent i jednu skautku z Brna. V plně obsazeném autobuse jsme vyrazili na cestu do německého zábavního parku Phantasialand v Brühl. K zábavnímu parku, kde měli páni řidiči desetihodinovou přestávku, jsme dorazili ve čtvrtek 17. května ráno. Phantasialand nás všechny rychle uchvátil nejen svou nádherou, ale především adrenalinem. Na horských drahách si zařádily hlavně děti, ale i vedoucí. Vyčerpaní skvělými zážitky z parku jsme vyrazili na cestu na tábořiště.

Tábořiště bylo netradičně umístěno na runway malého letiště u Sint-Truiden. Bylo rozděleno do šesti subcampů. Náš kontingent byl ubytován v šestém subcampu společně s Belgičany, Poláky, Slováky, Angličany a americkými skauty žijícími v Německu. Po příjezdu na zatím prázdné tábořiště jsme vybalili stany a postavili své ubytování na příští čtyři dny.

Následující páteční ráno 18. května, posilnění buchtami od maminek a babiček, jsme vyrazili na prohlídku Atomia, Mini Europe a Bruselu.

Z monumentálního Atomia jsme viděli Brusel jako na dlani a prostřednictvím Mini Europe jsme „navštívili“ všechny významné památky států Evropské unie. Následovala prohlídka Bruselu, při které jsme viděli sošku Manneken Pis (Čurající chlapeček), tradiční symbol Bruselu, a Grand-Place (bruselské hlavní náměstí) s krásnými historickými budovami. Následoval rozchod po menších skupinách a hodinu a půl dlouhá cesta zpět na tábořiště.

Po návratu z Bruselu byl na každém volném místě již postavený stan. Večer jsme hráli hry a zpívali s polskými sousedy. Jedinou písničkou, kterou jsme si mohli zazpívat společně, byl Jožin z bažin.

V sobotu 19. května v devět hodin ráno byl zahajovací ceremoniál s řečí paní starostky Saint-Truiden a hlavních pořadatelů s vysvětlením následujícího programu. Po ceremoniálu jsme byli podle náramků rozděleni do mezinárodních skupin po dvaceti lidech. Polovina skupin zůstávala na tábořišti na programu a polovina se vydala na hike (túru), v této polovině jsme byli i my. Cestou jsme se nejen seznamovali, ale i hráli hry a společně se smáli. Ušli jsme asi patnáct kilometrů, které díky zábavě nebyly ani trošku nudné.

Když jsme se vrátili na tábořiště, šli jsme hrát na kytary a zpívat. V osm hodin byl koncert místní kapely, na kterém zazněly světové hity napříč všemi hudebními žánry.

V neděli 20. května jsme se v dvacetičlenných týmech vypravili na stanoviště, která pro nás připravili belgičtí pořadatelé a pomocný servis tým. Měli jsme možnost vyzkoušet si nespočet aktivit od zdravovědy přes přišívání knoflíků až po „Handicap football“ (fotbal se simulovaným postižením, například svázané nohy, ruce atd.). I když počasí ráno nevypadalo moc přívětivě, později se vyjasnilo a teplota stoupla až na dvacet pět stupňů. Večer byl opět koncert, kde již převažovaly místní belgické skladby, ale i přesto se všem líbil.

Následující ráno bylo na rozdíl od obvyklých pondělních rán lepší v tom, že nikdo nemusel do práce ani do školy, ale o to nepříjemnější, protože se nemilosrdně blížil odjezd. Po snídani následovalo rozloučení v krojích s malou show a předání „intercampového žezla“ do rukou holandských skautů. Pak už jen sbalit stany a vyrazit na cestu. Zpáteční cesta rychle utekla za zpěvu nejen trampských písní.
Akce byla vydařená. Díky patří pořadatelům Intercampu a velké poděkování náleží i vedení kontingentu Přemysla Oráče.

FOTOGALERIE ZE SKAUTSKÉHO SETKÁNÍ…

Autor: Linda Komárková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

2 Replies to “Skautské setkání v Belgii: 80 skautů z Ústeckého kraje vyrazilo na mezinárodní skautské setkání do Belgie

Napsat komentář