Sport Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZE SPORTU: Hráči Mosteckého fotbalového klubu zvítězili na turnaji v Rakousku

MOST / RAKOUSKO – V prostředí malebného alpského údolí Montafon v Rakousku se od pátku 1.6.2018 do neděle 3.6.2018 odehrál jeden z největších mládežnických fotbalových turnajů v Evropě. Na turnaji Montafon Alpine Trophy reprezentovala Mostecký fotbalový klub kategorie U11, tedy hráči narození v roce 2007 a to ve složení Stanislav Babák, Michal Beneš, Matěj Bernard, Vojtěch Fišer, Michal Havelka, Tomáš Janeček, Filip Krátký, Adam Novotný, Lukáš Novotný, Lukáš Rosenlacher, Luboš Studený, Petr Studnička a Jiří Vachtl.

Do západního Rakouska se mostečtí reprezentanti vypravili včetně realizačního týmu a několika rodičů, aniž by přesněji věděli, co mohou od turnaje očekávat. Samotná monstrózní akce s celkem padesáti týmy rozdělenými do pěti věkových kategorií však předčila i ty nejodvážnější představy. Celý turnaj byl výborně zorganizován včetně bohatého doprovodného programu a velkolepé zahájení s velkým ohňostrojem byla kapitola sama pro sebe.

Kategorie U11 se hrála na stadionu FC Schruns, o jehož úrovni svědčí mimojiné fakt, že zde ve stejné době absolvovala své závěrečné soustředění před mistrovstvím světa v Rusku reprezentace Peru, a byla rozdělena do dvou skupin. V té své se v pátek ve svém prvním utkání Most postavil francouzskému týmu FC Bartenheim „B“. Kluci do zápasu vlétli jako velká voda a Francouzi se během celých dvacetipěti minut utkání takřka nezastavili. Výsledkem byla jasná výhra Severočechů v poměru 5:1, když góly stříleli Michal Havelka, Adam Novotný, Luboš Studený, Petr Studnička a Lukáš Rosenlacher. O dvě hodiny později vyzval mostecké rakouský zástupce FC Laxenburg a nevedlo se mu o mnoho lépe. Ve velké pohodě hrající Češi i tohoto soupeře vyprovodili ze hřiště jednoznačně, tentokrát 4:0. Svým prvním hattrickem se prezentoval Petr Studnička a jednou přesně pálil i Adam Novotný. Páteční program pro Most končil utkáním proti domácímu týmu FC Schruns. Rozjetí hráči Mostu se však ani nevděčného utkání proti hojně podporovaným domácím nezalekli a naopak se vybudili ke svému nejlepšímu pátečnímu výkonu, když hostitele smetli v poměru 7:0. Petr Studnička tentokrát vstřelil dokonce góly čtyři, dvakrát se k němu připojil Adam Novotný a jednou Luboš Studený.

Mostečané tak svá první tři utkání ve skupině zvládli ve velkém stylu a před sobotním posledním zápasem v rámci základní skupiny již byli jistými vítězi skupiny „B“.

Rovněž sobotní dopolední dohrávku skupiny zvládl Most na výbornou. Německého vyzyvatele TSV Frommern porazil po hattricku Petra Studničky, dvou gólech Lukáše Novotného a jednom Luboše Studeného v pohodě 6:0. Kluci z Mostu tak projeli svou základní skupinou jako nůž máslem a v půl třetí odpoledne je očekávalo čtvrtfinále. V něm se jim postavil čtvrtý tým ze skupiny A, tedy francouzský FC Bartenheim „A“. Částečně vyšší kvalitou tohoto soupeře, částečně viditelnou nervozitou z vyřazovací části v tomto zápase Most již zdaleka tolik nedominoval, ale přesto opouštěl hřiště coby postupující po výsledku 2:0. Zápas otevřel dalekonosným zásahem Matěj Bernard, doplněný gólem Petra Studničky.

Shoda výsledků v ostatních čtvrtfinálových bojích přihrála do sobotního podvečerního semifinále mosteckým barvám stejného soupeře, se kterým dopoledne hrály své poslední utkání základní skupiny, tedy TSV Frommern. Toho kluci sice dopoledne jasně přehráli 6:0, ale stejně jako ve čtvrtfinále jim i tentokrát nohy svazovala nervozita. I v této částečné křeči ale byli opět lepším týmem a po výhře 3:1, když dvakrát přesně pálil Adam Novotný a jednou Luboš Studený, slavili postup do zaslouženého finále.

V něm se v neděli v 11:00 postavili vítězi skupiny „A“, německému SV Schweben, který ve své skupině dominoval podobným způsobem a šlo tak o všemi očekávané složení boje o zlato. Tento tým byl Mostu velmi vyrovnaným soupeřem a až do posledních minut nebylo o vítězi finále rozhodnuto. Most byl sice na hřišti lepším týmem, ale zároveň se musel neustále ohlížet dozadu a zachytávat německé protiútoky, z nichž dvakrát dokonce zazvonila tyč mostecké svatyně výborně chytajícího Michala Beneše. Utkání nakonec rozhodl tři minuty před závěrečným hvizdem výstavní střelou Petr Studnička, který tak zároveň získal titul nejlepšího střelce této věkové kategorie. Okamžik po závěrečném hvizdu rozhodčího se na hřišti vytvořila nepřehledná hromada radujících se hlav, rukou a nohou. Po této první euforii a plácnutí si se soupeřem následoval pokřik: „Šampióni, šampióni!“, čestné kolečko s českou vlajkou, slavení s rodiči a pak si již mohli kluci převzít zasloužené zlaté medaile.

Mostečtí hráči si tak vezou domů nejen zážitek na celý život, ale především dokázali na tomto prestižním turnaji skvěle reprezentovat mostecký fotbal, za což zaslouží všichni absolutorium.

Autor: Aleš Janeček 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “ZE SPORTU: Hráči Mosteckého fotbalového klubu zvítězili na turnaji v Rakousku

Napsat komentář