Finance Politika Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Blokáda aktivistů z hnutí Limity jsme my způsobila nemajetkovou škodu v lomu Bílina za přibližně 700 tisíc korun

BÍLINA – Aktivisté z hnutí Limity jsme my zaslali do redakce agentury JV PRESS vyjádření a reakci na zprávu, že Severočeské doly sečetly údajné nemajetkové škody kvůli blokádě lomu Bílina, výsledný součet je podle těžařů sedm set tisíc korun.

Členka hnutí Limity jsme my Kateřina Kochánková k tomu říká: „Když je řeč o škodách, je třeba si uvědomit, že nesrovnatelně větší škody nám jako celé společnosti způsobují Severočeské doly a jejich mateřská společnost ČEZ tím, že provozují uhelné doly a elektrárny.

Podle analýzy Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy pokračování těžby v České republice v budoucnu způsobí škody až devět set miliard korun. A to nepočítáme dopady na měnící se celosvětové klima a katastrofické dopady změn klimatu, které jsou nevyčíslitelné. Stejně jako jsou nevyčíslitelné dopady spalování uhlí na zdraví lidí. Považujeme za legitimní, že se lidé snaží nenásilnými akcemi občanské neposlušnosti na tyto škody upozornit a symbolicky je zastavit, odpovědnost za jejich akce ale neneseme. A vzhledem k tomu, o jak malou částku se pro jednu z nejziskovějších společností v ČR jedná, považujeme pokus o její vymáhání spíše za účelovou snahu umlčet protesty, které na škodlivost uhelného průmyslu poukazují. Co se případné žaloby týče, čekáme až si její plné znění přečtou a analyzují naši právníci. Poté se rozhodneme, jakým způsobem se budeme bránit,“ dodává členka hnutí Limity jsme my Kateřina Kochánková.

Autor: redakce 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Blokáda aktivistů z hnutí Limity jsme my způsobila nemajetkovou škodu v lomu Bílina za přibližně 700 tisíc korun

Napsat komentář