Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Praha Složky IZS Středočeský Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

TRAGÉDIE: V Afghánistánu zemřeli tři čeští vojáci po útoku sebevražedného atentátníka

ČESKÁ REPUBLIKA / BAGRÁM – Dnes 5. srpna 2018 okolo 3.50 hodin našeho času došlo při patrole v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parwan k útoku sebevražedného atentátníka. V uvedenou dobu prováděla pěší patrola běžnou činnost ve stanoveném prostoru. Následkem výbuchu utrpěli tři čeští vojáci, rotný M.M. (1982), desátník K. B. (1990) a desátník P.Š. (1993), smrtelná zranění.

Rodiny vojáků byly informovány, k dispozici jsou jim vojenští psychologové a vojenští kaplani.

„Tragická smrt tří našich vojáků mě velmi zasáhla. Všem rodinám a blízkým chci vyjádřit svou hlubokou soustrast,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar. Ministr je v telefonickém kontaktu s předsedou vlády i velením Armády ČR.

„Zpráva o úmrtí vojáků je vždy ta nejhorší, velmi mě to zasáhlo. V mých očích jsou to hrdinové, kteří se za hranicemi České republiky podíleli na boji proti terorismu. Celá země by na ně měla být hrdá. Upřímnou soustrast rodinám, příbuzným a kamarádům,“ sdělil náčelník Generálního štábu armády České republiky generálporučík Aleš Opata.

Ostatky vojáků budou do České republiky přepraveny ve středu v odpoledních hodinách.

Před budovou Generálního štábu na Vítězném náměstí v Praze 6 bylo vytvořeno pietní místo. Na všech útvarech a ve všech armádních zařízeních byly staženy státní vlajky na půl žerdi.

Autor: majorka Vlastimila Cyprisová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář