Finance Liberecký Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

EPPka má důvod k oslavě: Tisíc podpořených projektů za 73,5 milionu korun! 

SEVERNÍ ČECHY – Mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem Skupiny ČEZ a Nadace ČEZ dosáhla dalšího milníku. Počet dobročinných projektů, které uživatelé během tří let její existence podpořili tancem, chůzí, během, cyklistikou a dalšími sporty, se na konci září významně zakulatil. S jejich pomocí rozdala nadace neziskovým organizacím 73,5 milionu korun. Konkrétně v Ústeckém kraji bylo podpořeno 77 projektů za celkem 5 361 073 Kč a v Libereckém kraji 38 projektů za 2 420 251 Kč. Celkem tedy jde 115 projektů za 7 781 324 koruny. 

Automobil pro hospice a další neziskové organizace, nákup vybavení do dětských domovů i zařízení pro seniory, nákup defibrilátorů nebo projekty na ochranu přírody Jizerských hor – jen zlomek z celkového počtu 1000 dobročinných projektů, kterým k jejich realizaci pomohli pohybem uživatelé mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem během její tříleté existence. Aby mohla Nadace ČEZ rozdělit mezi neziskové organizace 73,5 mil. korun, museli uživatelé aplikace EPP nasportovat 3,8 mil. hodin a překonat celkovou vzdálenost 19,2 mil. km, což se rovná 480 oběhnutí zeměkoule. Naplnění potřebného počtu bodů jednoho projektu v aplikaci si průměrně žádá 2 550 hodin pohybu.

„S přibývajícími hodinami, kilometry, energií a v důsledku toho i korunami pro dobročinné projekty se radost obdarovaných i nás, v nadaci, stále násobí. Děkuji zvlášť každému uživateli EPPky, že si při sportu nebo třeba na výletě zapne právě naši aplikaci a pomáhá pohybem,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková. Podle ní od ledna do dnešního dne používalo aplikaci EPP a tím i pomohlo dobré věci více jak 105 000 unikátních uživatelů. „Od 1. května 2015 přidělilo body za svou pohybovou aktivitu 391 585 lidí. Nejvíce bodů pro dobročinné projekty bylo podpořeno chůzí, během, cyklistikou a turistikou.“

„Velice si vážím všech malých i velkých sportovců, kteří se rozhodli svůj pohyb převést i na dobrý skutek. I díky podpoře ze strany Nadace ČEZ jsme za poslední čtyři roky pomohli s obnovou návštěvnické infrastruktury v Jizerských horách, záchranou vysychajícího rašeliniště na Nové louce nebo výsadbou tisíců sazenic dubů, buků a jedlí, což vede k druhově rozmanitějším a tedy zdravějším lesům. Celkově jsme obdrželi již 200 tisíc korun na ochranu a obnovu přírody, ve které žijeme a kde řada lidí i sportuje, z čehož mám velikou radost,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, kterou Nadace ČEZ podpořila díky aplikaci EPP za poslední roky již čtyřikrát.

Zlepšení životního prostředí v podobě nové lipové aleje se díky nejrůznějšímu pohybu dočkali například i obyvatelé Kadaně. Před tamní základní školou a mateřinkou ve Školní ulici bylo posledních stávajících osm lip odborně ošetřeno a následně doplněno o patnáct nových vzrostlých stromů stejného druhu. „Jsme rádi, že jsme u Nadace ČEZ získali finanční prostředky, a to díky všem obyvatelům Kadaně, kteří se aktivně zapojili do sbírání bodů prostřednictvím mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem. Šlo jim to až neuvěřitelně rychle, potřebné body přeměněných pak na 105 tisíc korun se podařilo nasbírat prakticky během necelých dvou dnů,“ kvitoval starosta Jiří Kulhánek.

Mobilní aplikace EPP– Pomáhej pohybem zaznamenává pohyb uživatele (například tanec, chůzi, běh, jízdu na kole, lyžování, ale třeba i jeho interiérové aktivity). Kromě běžných údajů o rychlosti, čase, tempu či vzdálenosti také generuje body, které může uživatel kdykoli věnovat některému z aktuálně nabízených projektů neziskových organizací, škol nebo obcí. Pokud uživatelé aplikace svým pohybem nashromáždí za daný čas určitý počet bodů, Nadace ČEZ projekt podpoří konkrétní dopředu stanovenou částkou. Aktuální a již úspěšně podpořené projekty včetně cílových částek a stavu bodů lze sledovat na www.pomahejpohybem.cz. Neziskové organizace mají možnost dostat svůj projekt do aplikace vyplněním žádosti o nadační příspěvek v rámci jednoho z grantových řízení dle povahy projektu.

Autor: Ota Schnepp
mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “EPPka má důvod k oslavě: Tisíc podpořených projektů za 73,5 milionu korun! 

  1. Pingback: e-receipt

Napsat komentář