Auto-Moto Doprava Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha Složky IZS Středočeský Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

NAPSALI JSTE NÁM: Agresivita řidičů vůči složkám IZS se stupňuje

ZBIROH – Výjezdová jednotka dnes před 7 hodinou ranní zasahovala u dopravní nehody osobního automobilu se zraněním na komunikaci č. 235 za obcí Zbiroh ve směru na obec Kařez. 

Vzhledem k charakteru této mimořádné události, bylo místo vzniku nehody obousměrně uzavřeno pro potřeby složek IZS.

Jednotka provedla řádné označení této vzniklé situace v obou směrech ve více než přehledných úsecích ve vzdálenosti cca 150 m a 200 m světelnými výstražnými kužely.

Směrem od obce Zbiroh byl umístěn uniformovaný hasič ve výstražné vestě s nápisem „Hasiči.“ Vzhledem k tomu, že místo události bylo obousměrně uzavřeno pro průjezd veškerých vozidel a vzhledem k tomu, že se vedle již zmiňované komunikace právě na této úrovni označení místa mimořádné události nachází čerpací stanice pohonných hmot, bylo rozhodnuto, že právě tato čerpací stanice bude využita jako tzv. „točna“ pro vozidla, která dojedou k zátarasu mimořádné události a bude tak zajištěn plynulý provoz při otáčení všech vozidel a bude jim nabídnuta objízdná trasa.

Bohužel několik řidičů tuto situaci absolutně odmítlo akceptovat a několikrát přímo ohrozilo na životě hasiče, který vykonával činnost řízení provozu na tomto místě. V několika případech musel náš člen doslova „uskakovat“ na poslední chvíli před velice rychle rozjetými vozidly, která byla schopna vzhledem k povaze vozovky (sněžení a teplota kolem bodu mrazu) zastavit mnohdy až za hranicí zátarasu stylem „brzda na podlaze a vozidlo směřující do smyku.“

Průměrně inteligentní člověk, v danou chvíli v pozici zasahujícího člena složky IZS, má za to, že vzdálenost 100 metrů je dostatečně dlouhá na to, aby řidič přijíždějícího vozidla racionálně zareagoval a dbal jeho pokynů vzhledem ke vzniklé situaci.

Zcela jasné a prokazatelné gestikulování o vzniklé situaci, výstražná vesta, zásahová přilba, blikající výstražný kužel. Ani jeden z těchto faktorů někteří řidiči nerespektovali a za zátaras vjeli jako smyslů zbavení i přes jasné upozornění, že místo je neprůjezdné, aby následně ke svému překvapení narazili na zasahující složky IZS a zjistili, že místo je skutečně neprůjezdné.

V jednom případě byli členové zbirožské jednotky okamžitě nuceni ukončit prováděnou činnost a zajistit si svoje bezpečí opuštěním komunikace, jelikož i přes jasný zákaz vjezdu se k místu nehody řítil řidič vozidla staršího věku, který odmítal místo nehody objet. Díky duchapřítomnosti a spojení našich členů přes radioprovoz se podařilo zamezit možným fatálním následkům vzniklé situace, daný řidič byl zastaven a velice důrazně upozorněn na vzniklou situaci, poučen o chování v takových situacích a byl vrácen na objízdnou trasu.

Absolutně zbytečné diskutování řidičů o vzniklé situaci a vymýšlení různých nesmyslných řešení, jak místem nehody projet. Arogance a agresivita řidičů, která se v některých případech vystupňovala do vysokých hodnot a byla doprovázená povykováním z vozidla na našeho příslušníka se slovy: „Co si to dovolujete? Já potřebuju projet. Nezajímá mě, že je místo neprůjezdné.“

Od těchto situací uplynulo již 12 hodin, avšak naši členové, kteří dnes u této události zasahovali, stále nemohou uvěřit tomu, že se mezi námi najdou tací, kterým je lhostejný osud druhých a záleží jim jen a pouze na nich.
Složky IZS neuzavírají místo události pro nic za nic. Pokud je místo události uzavřeno, stalo se tak z naprosto racionálního důvodu vzhledem ke vzniklé situaci (záchranné a vyprošťovací práce, vyšetřování dopravní nehody, likvidace jejích následků atd. atd.)

Nerespektovanost, agresivita a neúcta některých řidičů vůči složkám IZS je do nebe volající a bohužel se stále stupňuje.

Pevně doufáme, že tento příspěvek se dostane k těm, kteří se dnes zachovali absolutně nepochopitelně a rádi bychom vzkázali: „Mějte na paměti, že i Vy možná budete někdy potřebovat pomoc složek IZS. Respektujte jejich pokyny a neztěžujte jejich práci, která je realizována za jediným cílem, a to pomoci druhým v nouzi.“

Ač neradi, prosíme o sdílení tohoto příspěvku mezi co nejširší spektrum uživatelů sociálních sítí. I kdyby měl tento příspěvek pomoci v jednom případě, má smysl.

Děkujeme.

za celý kolektiv JSDH Zbiroh, Martin Jedlička, velitel družstva JSDH Zbiroh

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář