Doprava Složky IZS Turistika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUALIZUJEME: Hasiči a záchranáři horské služby evakuovali v Orlických horách sto lidí ze sedačkové lanové dráhy

ORLICKÉ HORY– Strom, obalený hustou pokrývkou těžkého sněhu, spadl dnes odpoledne na lanovou dráhu na vrchol Bukové hory, cestující lyžaři museli být evakuováni. O události jsme dnes již aktuálně také informovali…

Informace o nehodě se dostala záchranářům HS ve tři čtvrti na jednu přímo od svědků pádu stromu a poté i od provozovatele lanovky. „Ihned jsem vyjel na místo s potřebnou technikou, abych strom odřezal a lanovou dráhu tak uvolnil. Kmen ale zasáhl a strhl jedno z lan, naštěstí to, které jelo dolů a tím pádem na té straně necestovali žádní pasažéři,“ uvedl k okolnostem evakuace Luděk Abrahám, zasahující člen Horské služby Orlické hory.

Záchranáři ihned zorganizovali záchrannou akci pro přibližně stovku lidí, kteří jeli směrem k vrcholu. „Ti všichni na lanovce uvízli, takže jsme zapojili dvanáct našich členů z Orlických hor i Jeseníků, aby postupně cestující dostali na zem. My jsme je spouštěli pomocí lanové techniky a k tomu nám asistovaly dva vrtulníky Policie ČR. Zasahovali také členové Hasičského záchranného sboru,“ popsal evakuaci Luděk Abrahám s tím, že kolem čtvrté byli všichni cestující bez zranění a v pořádku evakuováni.

Nehoda byla zřejmě způsobena masou sněhu, který nyní pokrývá stromy v celé oblasti hor. „Místy tak proto, a také vlivem prudkého nárazového větru, dochází k lámání větví a někdy i kmenů. Dnešní událost je ojedinělá, ale upozorňuji návštěvníky pohoří, aby dávali při túrách pozor a nezdržovali se v hustě zalesněných místech,“doplnil Josef Hepnar, náčelník Horské služby Orlické hory.

Zdroj: Horská služba ČR

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář