Pomáháme Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví

ZAUJALO NÁS: Seniorská obálka v Litoměřicích může pomoci při záchraně života

LITOMEŘICE – Litoměřice, jako první město v Ústeckém kraji, nabízí službu pro samostatně žijící seniory. Mimořádný projekt „Seniorská obálka“ má pomoc záchranářům v péči o seniory v nepříznivé situaci. Tiskopis, do kterého jeho vlastník vyplní údaje o zdravotním stavu, lécích, které užívá, a alergiích, bude obsahovat i kontakty na blízké osoby.

Obálku s vyplněnou I.C.E. kartou (v překladu slovo „In Case of Emergency“, tedy „v mimořádném případě nebo případě nouze“) senioři umístí na vnitřní stranu dveří od bytu nebo na lednici. „Informace uvedené v „Seniorské obálce“ mohou ušetřit záchranářům čas, když jde o život pacienta,“ uvedla Renáta Jurková, vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu v Litoměřicích.

Jak mohou obálku senioři získat? Kompletní sadu „Seniorské obálky“ lze od 1. února vyzvednout v bezbariérové kanceláři MěÚ Litoměřice se vstupem přímo z Mírového náměstí. Kancelář bude označena symbolem „Seniorské obálky“. Sociální pracovnice pro seniory a zdravotně handicapované občany zároveň poradí s vyplněním I.C.E. karty. Sadu obdrží samostatně žijící senioři, páry nebo rodinný příslušník po předložení průkazu totožnosti žadatele. V případě, že průkaz nebude předložen, rodinný příslušník může nahlásit jméno a adresu seniora, na kterou mu sociální pracovník obálku přinese. Tento postup je nastaven z důvodu zajištění ochrany a bezpečnosti seniorů. „Služba postrádá význam pro klienty domovů pro seniory, protože personál zařízení má potřebné informace k dispozici,“ dodává Renáta Jurková.

Záštitu nad službou „Seniorská obálka“, která spadá do projektu „Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň“, převzal hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a senátor a starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

Zdroj: Litoměřice.cz 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “ZAUJALO NÁS: Seniorská obálka v Litoměřicích může pomoci při záchraně života

  1. Pingback: DevOps Services

Napsat komentář