Fitness Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Nezaradené Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha Sport Středočeský Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

OSOBNÍ TRENÉR – FITNESS: Jsou snídaňové cereálie vhodné, zdravé a dietní?

ČESKO – Každý z nás jistě už mnohokráte slyšel, že snídaně je základ dne a nejvhodnější je müsli, granola, cereálie. Jsou to vhodné suroviny, co vlastně obsahují a pomůžou nám zhubnout?

Snídaňové cereálie nejsou nic jiného než průmyslově zpracované obilniny (pšenice, žito, oves, kukuřice…), které se konzumují nejčastěji s mléčným výrobkem a rovnou ke snídani. Snídaňových cereálií je na trhu celá řada, a jen jejich výčet by byl na celý a dlouhý (a nudný) článek. 

Jaký je rozdíl mezi müsli a granolou?

  • Müsli

Základem by měly být vločky doplněné sušeným ovocem, oříšky, semínky

  • Granola (zapékané müsli)

Granola může mít stejný základ jako müsli. Rozdíl je v tom, že tato dobrota je vždy zapékaná s nějakým tukem (např. kokosový olej, rozpuštěné máslo) a díky tomu získá oblíbenou křupavost

  • Extrudované cereálie

Zde se řadí všemi dětmi milované čokoládové kuličky, polštářky, všemi barvami hrající kroužky a také například cornflakes.

Ze složení je patrné, že pozitivem bude určitě příjem sacharidů, coby zdroj energie, vyšší obsah vlákniny a také některých vitamínů a minerálů.

Negativy je určitě velmi nízký obsah bílkovin, přičemž ty plnohodnotné zde nejsou obsaženy prakticky vůbec, vyšší obsah sacharidů, a to zejména jednoduchých cukrů, u zapékané granoly vyšší obsah tuků a v neposlední řadě mnohdy také vyšší obsah soli.

Pokud jste sportovci, a dokonce máte více fyzických aktivit za den, může pro vás být vhodné zařadit výše uvedené produkty, protože rychlejší vstřebatelnost a tím pádem rychlejší regeneraci.

Patříte-li však do běžné populace, nejvýše občasného hobby sportovce, bude lepší se uvedeným jídlům vyhnout a zařadit takové potraviny, které mají nižší obsah cukrů a vyšší obsah bílkovin.

Nejdůležitější a neustále opakovaný je však ten fakt, že podstatnější, než druh jídla, je množství přijímaného jídla. Při hubnutí je prostě třeba být v kalorickém deficitu, jinak nezhubneme ani na samotné rýži. Z hlediska snižování tělesného tuku je vhodné přijímat zdravé potraviny, kterých je zpravidla na talíři více a více nás tak zasytí. Také spojení “bez přidaného cukru” sice moc hezky dokazuje, že výrobce do výrobku sám žádný cukr nepřidal, ale nikdo už vám nebude garantovat, že tam nějaký cukr nebyl už z povahy potraviny, ze které se výrobek skládá.

Konzumace cereálií nám může přinést nějaká pozitiva, ale vždy je třeba zajímat se o složení a uvědomit si, že nápisy „cereální“ nebo „fitness“ nemusí znamenat z hlediska správné výživy vůbec nic.

Autor: Bc. Zdeněk Drexler
osobní trenér

Zdroj: CAMPBELL, Meg. What Is the Difference Between Muesli & Granola?. LIVESTRONG [online]. 2017 [cit. 2018-11-04]. Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/67136-difference-between-muesli-granola/

TESAŘOVÁ, Pravda o cereáliích. AKTIN [online]. 2018

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář