HZS Jihočeský Krimi Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika YouTube Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

VIDEO: Druhý stupeň požárního poplachu u požáru v papírnách ve Větřní na Českokrumlovsku

VĚTŘNÍ – Sedm jednotek hasičů bylo dnes krátce po obědě vysláno do areálu papíren ve Větřní na Českokrumlovsku.

Informaci o požáru přijali hasiči na Krajské operační středisko HZS Jihočeského kraje v 12:33 hodin. Původní oznámení na tísňovou linku bylo, že se jedná o požár jedné z výrobních hal. K požáru vyjeli profesionální hasiči ze stanic Český Krumlov a Frymburk, jako další posilové jednotky do Větřní byly povolány dobrovolní hasiči obcí Chvalšiny, Rožmberk nad Vltavou – Přízeř, Větřní a Hořice na Šumavě a vojenská hasičská jednotka z Boletic. U požáru zasahovalo 9 cisteren, automobilový žebřík a dopravní automobil, celkem téměř čtyři desítky hasičů. Vzhledem k rozsahu události a množství povolané a zasahující techniky byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu.

Průzkum na místě ukázal, že nehoří výrobní hala, ale lepenkový odpadový papír, který byl v balíkách rozložen částečně na volném prostranství mezi výrobními halami a částečně uložen pod ocelovým zastřešením. Veškerý hořící materiál byl mimo výrobní haly.

Zásah hasičů se zaměřil nejen na uhašení balíků, ale také na uchránění blízkých hal. Požár velmi komplikoval silný vítr, který požár přenášel mezi jednotlivými papírovými balíky. Hasiči zřídili čerpací stanoviště pro dostatečnou dodávku vody na požářiště. Před 16. hodinou velitel zásahu nahlásil lokalizaci požáru, tzn. že požár se již dále nešíří a je již pod kontrolou zasahujících hasičů.

Podařilo se uchránit všechny výrobní haly. Některé balíky byly místním nakladačem rozebírány a prolévány vodou, některé byly ponechány ke kontrolovanému vyhoření.

V tuto chvíli jsou na požářišti stále všechny jednotky. Jak budou pokračovat dohašovací práce, bude velitel jednotky postupně odesílat zpět na základny. Předpokládáme, že požářiště bude dohašováno a monitorováno minimálně po celou noc.

FOTOGALERIE…

Výši vzniklé škody vyšetřovatel stanovil předběžně na 2 500 000 korun příčina vzniku požáru je v šetření.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, hasiči nemuseli nikoho evakuovat.

Autor: Vendula Matějů

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “VIDEO: Druhý stupeň požárního poplachu u požáru v papírnách ve Větřní na Českokrumlovsku

Comments are closed.