Jihočeský Pomáháme Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Záchranáři nalezli v českobudějovickém babyboxu novorozeného chlapečka

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Včera večer bylo do českobudějovického babyboxu odloženo další děťátko. Alarm oznamující přítomnost miminka ve vyhřívané schránce se na Zdravotnickém operačním středisku Jihočeského kraje rozezněl ve dvaadvacet hodin.

Záchranáři během pár minut vyzvedli z boxu drobného novorozeného chlapečka, byl v pořádku, ošetřený a zabalený v dece. Po provedení nezbytných vyšetření, převezli záchranáři miminko na neonatologické oddělení českobudějovické nemocnice.

Chlapeček je pátým dítětem, které bylo do českobudějovického babyboxu odloženo.

Babybox v Českých Budějovicích je od roku 2012 umístěn v boční zdi budovy Zdravotnické záchranné služby JčK. Provoz schránky je řízen počítačem a box je propojen se zdravotnickým operačním střediskem, kde se okamžitě po vložení dítěte rozsvítí obrazovka počítače, dojde ke spuštění zvukového i obrazového záznamu. Současně babybox rozešle SMS osobám k tomu oprávněným a na vybraných telefonech i vyzvání. Následně dojde ke kontrole personálem ZZS a je-li obsahem babyboxu dítě, je ihned provedeno prvotní ošetření a transport na novorozenecké oddělení nemocnice vzdálené několik set metrů.

Zdroj: ZZS Jihočeského kraje

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Záchranáři nalezli v českobudějovickém babyboxu novorozeného chlapečka

Comments are closed.