Auto-Moto Doprava HZS Karlovarský Krimi Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

AKTUALIZUJEME OBRAZEM: Tragický pád historického letounu v Podhradu u Chebu i nadále vyšetřují kriminalisté! Hledají svědky i případné video záznamy

CHEBSKO – Okolnosti včerejšího tragického pádu historického letounu v Podhradu u Chebu, při kterém na místě zemřel osmapadesátiletý zkušený pilot i nadále vyšetřují kriminalisté chebské policie.

Jak jsme již aktuálně včera informovali,  v neděli kolem 15:30 hodin došlo z dosud nezjištěných příčin v Podhradu na Chebsku k pádu stíhacího letadla z 2. světové války. Letadlo, které bylo součástí ukázky v rámci společenské akce „Letecký den Cheb“, se zřítilo na pole poblíž rodinného domu.

Osmapadesátiletý pilot letadla bohužel utrpěl zranění neslučitelná se životem, kterým na místě podlehl. Dále došlo k lehkému zranění jedné ženy, kterou měla zasáhnout část úlomku z letadla.

FOTOGALERIE…

Na místě události zasahovaly všechny složky IZS. Nasazen byl i policejní vrtulník a dron Letecké služby, kteří nám pomáhali monitorovat a ohledávat místo události ze vzduchu. Místo jsme zároveň dokumentovali i za pomoci 3D Scanneru.

Na vyšetřování příčiny nehody spolupracujeme s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Komunikace v místě události byla po dobu vyšetřování nehody zcela uzavřena. Na místě jsme zasahovali do pozdních večerních hodin. Krátce po 23. hodině byly odklizeny trosky letadla a zajištěny pro účely dalšího zkoumání. I během dnešního dne probíhá na místě šetření.

„Zároveň žádáme veřejnost o spolupráci. Pokud někdo viděl pád letadla nebo má pořízené kamerové záznamy, kde je pád zaznamenán, ať se nám ozve na linku 158,“ dodává mluvčí karlovarské policie mjr. Bc. Kateřina Pešková.

Hasiči byli na místě tragédie jen pár okamžiků po pádu stroje, pomoc už bohužel nemohli. Jak jsme již informovali, v průběhu mezinárodního leteckého dne v Chebu zasahovali hasiči u tragické letecké nehody.

Při ukázce průletu historického stroje došlo k pádu letounu. Hasiči po celou dobu víkendu prováděli přímo na chebském letišti požární asistenci, k místu havárie tak vyjížděli prakticky ihned po pádu letadla, na místě byli do dvou minut. Letadlo spadlo mimo prostor letiště, místem havárie byla hranice pole a plotu rodinného domu.

I přes rychlý příjezd na místo nebylo v silách hasičů pomoc pilotovi, lékař záchranné služby konstatoval smrtelné zranění. Hasiči provedli průzkum okolí místa havárie, zda nedošlo k dalším zraněním či škodám, zajistili místo nehody, kdy došlo k úniku pohonných hmot.

Na žádost policistů pomáhali v rojnici prohledat okolí, kdy úkolem bylo najít trosky letadla pro potřeby vyšetřování. Na místě poté zajistili osvětlení a v nočních hodinách pak vyproštění havarovaného letadla a jeho odvezení.

Autor: redakce
Zdroj: HZS a Policie ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz