Auto-Moto Doprava HZS Jihočeský Krimi LZS Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví železnice Zprávy podle krajů ZZS

Záchranáři v Jihočeském kraji během včerejška zaznamenali třináct zraněných při zvýšeném počtu dopravních nehod za jeden den

JIHOČESKÝ KRAJ – V průběhu včerejška zasahovaly jednotky hasičům a další složky Integrovaného záchranného systému ČR na jihočeských silnicích u celkem 7 nehod. U těchto nehod museli pětkrát vyprošťovat, celkový počet zraněných je 13.

8:48 – Profeisonální hasiči ze stanice Soběslav byli společně s profesionální jednotkou ze stanice Týn nad Vltavou vysláni k obce Borkovice, kde byla ohlášena dopravní nehoda s nutností vyproštění zraněných osob. Když soběslavská jednotka k nehodě přijela, zasahovali zde již policisté a zdravotníci ZZS. Havarované auto bylo po nárazu do stromu na boku v příkopu. Obě osoby, které v autě cestovaly, byly již mimo vozidlo v péči ZZS. Jedna z nich byla zraněna, druhá vyvázla bez zranění. Jednotka nemusela vyprošťovat, provedla protipožární opatření a kontrolu úniku provozních kapalin. Ten se nepotvrdil. Nehodu si poté plně převzala Policie ČR. Zásah týnské jednotky nebyl potřeba.

FOTOGALERIE…

9:10 – U Čejetic spolupracovali profesionální hasiči ze stanice Strakonice s jednotkou SDH obce Čejetice, Policí ČR a ZZS u dopravní nehody osobního auta. Při nehodě byla zraněna jedna osoba. I tato nehoda je bez vyproštění, hasiči zajistili havarované auto opatřením proti vzniku požáru a úniku provozních kapalin. Nehodu šetřila Policie ČR.

11:16 – Následky další nehody likvidovali profesionální hasiči ze stanice Třeboň u Jílovic, části obce Kojákovice, kde se střetly dva osobní automobily. Zraněnou osobu odvezla rodina. Hasiči zabezpečili havarované auto a asistovali při jeho naložení na vůz odtahové služby. Jednotka ukončila zásah závěrečným úklidem komunikace. Třeboňská jednotka u nehody spolupracovala s Policií ČR a ZZS.

14:37 – Profesionální jednotka ze stanice Frymburk zasahovala s jednotkou SDH obce Vyšší Brod u Vyššího Brodu, části obce Hrudkov, kde narazilo osobní auto značky Škoda Octavia do stromu. Ve voze byly tři osoby, všechny z nich zasahující hasiči museli vyprošťovat. Po vyproštění, ukončení záchranných prací a předání všech tří zraněných zdravotníkům ZZS dobrovolná jednotka zásah ukončila, frymburští hasiči havarované auto vyprošťovali zpět na silnici. U nehody zasahoval vrtulník LZS. Nehodu šetřili policisté.

16:15 – Vážná dopravní nehoda se stala na železničním přejezdu u Blatné. Po střetu osobního auta značky Škoda Fabia s osobním vlakem zůstal ve Fabii zaklíněn řidič. Vyproštění hydraulickým vyprošťovacím zařízení provedli profesionální hasiči ze stanice Blatná. Zraněný byl po několika minutách předán do péče ZZS a transportován vrtulníkem do nemocnice. Ve vlaku cestovalo 20 osob. Hasiči je evakuovali do přistaveného náhradního autobusu, nikdo z cestujících nebyl zraněn. Místo zásahu bylo předáno podnikové jednotce hasičů SŽ České Budějovice.

17:19 – Šest osob utrpělo zranění při srážce dvou osobních aut, ke které došlo v Plané. K nehodě vyjeli profesionální hasiči ze stanice České Budějovice, kteří z jednoho z vozů jednu ze zraněných osob vyprošťovali. Seat po střetu skončil mimo vozovku v příkopu, Škoda Fabia zůstala na silnici. Zároveň s vyproštěním a pomoci zdravotníkům ZZS s naložením zraněných do sanitek hasiči zajistili oba vozy a zasypali vyteklé provozní kapaliny na silnici sorbentem. Českobudějovická profesionální jednotka pak zásah ukončila. Úklid vozovky po ukončení šetření policistů provedla profesionální jednotka ze stanice Suché Vrbné.

19:41 – V Budějovické ulici v Borovanech byla nahlášena dopravní nehoda, u které bude nutné vyproštění zraněných osob. K nehodě byla vyslána profesionální jednotka ze stanice Trhové Sviny, vyjeli také zdravotníci ZZS a policisté. Průzkum na místě nehody ukázal, že havarovaná dodávka leží mimo vozovku na boku v příkopu. Řidič se z ní dostal bez pomoci před příjezdem hasičů, neměl žádná viditelná zranění. Hasiči u vozu odpojili akumulátor a pod olejovou nádrž instalovali záchytnou vaničku pro případný únik. Nehodu si následně převzali k šetření policisté.

Zdroj: HZS Jihočeského kraje

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz