Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský politici Politika Praha Středočeský Ústecký VOLBY Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Novým českým prezidentem je Petr Pavel…

ČESKO – Je sečteno! Vítězem letošních prezidentských voleb je Petr Pavel, který se tak stal novým českým prezidentem a nahradí Miloše Zemana. Přímo ve volebním štábu Petru Pavlovi jako překvapení popřála osobně slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a dorazil i český premiér Petr Fiala. 

Petr Pavel získal ve druhém kole prezidentských voleb 58,32 % hlasů. Volilo ho celkem 3 358 926 hlasů.

Triumfálně tak Petr Pavel porazil protikandidáta Andreje Babiše. Ten uznal svoji porážku v prezidentských volbách a zároveň vyzval své podporovatele, aby akceptovali jeho prohru. Andrej Babiš také poprosil Petra Pavla, aby vyzval své voliče k uklidnění emocí.

„Gratuluji panu Petrovi Pavlovi k vítězství. A blahopřeji mu, že se stane příštím prezidentem České republiky,“ řekl neúspěšný kandidát na prezidenta Andrej Babiš.

V přímé prezidentské volbě dalo svůj hlas Petru Pavlovi 3 358 926 voličů. Volební účast přesáhla 70,25 procent. Jde tak o třetí nejvyšší účast v historii Česka. Andreje Babiše volilo 2 400 271 lidí se ziskem 41,67 procent. Rozdíl hlasů tak činí 958 655.

Prezident republiky Miloš Zeman rovněž blahopřeje k vítězství v demokratických volbách zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi. Zároveň mu Zeman popřál aby byl dobrým prezidentem České republiky.

Na sociální síti popřála i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová…

 

Autor: redakce

 

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz