Horská služba ČR HZS Krimi LZS Moravskoslezský Policie Složky IZS Technika Turistika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Letečtí záchranáři zasahovali v údolí Bílé Opavy na Bruntálsku u zraněné turistky, která uklouzla na zledovatělém sněhu


BRUNTÁLSKO – Zdravotnická záchranná služba spolu s Horskou službou Jeseníky zasahovala včera odpoledne u ženy, která se zranila v údolí Bílé Opavy. Informaci o úrazu turistky, která uklouzla na zledovatělém sněhu, obdrželi krajští operátoři po půl čtvrté. Pomoci vyrazili horští záchranáři a vrtulník LZS z Ostravy.

V lokalitě Bílé Opavy musejí záchranáři vzhledem ke špatně přístupnému terénu obvykle zasahovat za použití lanové techniky a nejinak tomu bylo i v tomto případě. Ke třiapadesátileté pacientce byl palubním jeřábem z vrtulníku vysazen lékař, který spolu s horskými záchranáři provedl základní vyšetření a ošetření zraněné dolní končetiny.

Pacientka byla zajištěna vakuovou dlahou a celotělovou matrací, poté z místa úrazu vyzvednuta ve vaku a přenesena na místo mezipřistání. Posádka dále podala nitrožilně potřebné léky a ženu šetrně transportovala do ostravské Fakultní nemocnice, kde byla předána do péče oddělení urgentního příjmu.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz