Sport

ZE SPORTU: Most je mistrem Superligy malého fotbalu!


MOST / PŘÍBRAM – Od sezóny 2015/2016 se hraje Superliga malého fotbalu, tedy celostátní soutěž, v níž se utkávají ti nejlepší hráči tohoto sportu u nás, a až do letoška znala jen dva mistry. Na trůnu se střídali jen Brno a Praha.

Prvním týmem, který dokázal tuto hegemonii prorazit, je Most. Ten sice patří dlouhodobě k užší české malofotbalové špičce, ale až doposud se titulu přiblížil nejvíce druhým místem z úvodní sezóny Superligy. Letošní sezóna však mosteckým vyšla náramně. Jejich zkušená sehraná sestava, letos doplněná mimořádným útočníkem Denisem Laňkou, se v celém ročníku pohybovala mezi předními týmy západní skupiny soutěže, aby nakonec ukončila základní část těsně druhá za Příbramí.

Taková tedy byla výchozí situace před fází play-off, které Mostu sedlo dokonale. Už ve čtvrtfinále se mosteckým postavilo mimořádně silné Brno. Dominantní Severočeši však dokázali už v úvodním zápase zvítězit na půdě Brna 4:1, aby svůj postup do semifinále stvrdili domácí výhrou 3:2. Už v tomto dvojzápase proti trojnásobným mistrům mostečtí ukázali své ambice. Ty potvrdili v semifinálové sérii proti vítězi východní skupiny, Olomouci. Ta, byť s ohledem na postavení po základní části, byla favoritem, utrpěla dva debakly. Nejprve 8:2 na mostecké půdě a poté i v domácí odvetě 7:2.

Po této jednoznačné jízdě vyřazovacím pavoukem tedy Most doputoval do Superfinále malého fotbalu hranému před kamerami České televize. Jeho finálovým soupeřem byla velmi silná Příbram. Postavily se tak proti sobě dva poměrně rozdílné týmy. Tam kde Most pod vedením trenéra Vojtěcha Bendy nabízel zkušenou, českými reprezentanty protkanou, sestavu (Ondřej Bíro „C“ – Daniil Doleček, Pavel Exner, Jiří Formánek, Antonín Harzer, Daniel Kasal, Daniel Klíma, Matěj Koudelka, Lukáš Krok, Denis Laňka, Jakub Polák, Vít Popelka, Václav Šlégr a Tomáš Zetka), kontrovala Příbram velmi mladým fyzicky dobře disponovaným bojovným kádrem. Byť měl Most na soupisce hned sedm borců s reprezentační zkušeností, zápas byl od samého počátku velmi vyrovnaný a značně nervózní, jak už tomu u finálových utkání bývá. Ani jeden z týmů se dlouho nemohl dostat do vedení a střetnutí v některých fázích připomínalo spíše válku, než fotbal. Nakonec se ale přeci jen mosteckým podařilo se prosadit a těsně před poločasovou přestávkou šli do vedení po zásahu Jakuba Poláka, kterému přihrával Daniil Doleček. I druhá půle byla většinu času protkána řadou nepřesností a fyzických soubojů. Příbram se snažila o vyrovnání a jejich hra s vysunutým gólmanem byla nakonec tři minuty před koncem utkání potrestána gólem do prázdné brány přes celé hřiště z kopačky mosteckého gólmana Ondřeje Bíra.

Ve chvíli, kdy Most vedl chvíli před závěrečným hvizdem 2:0, již vše vypadalo rozhodnuté. Příbram ale tento scénář odmítla a ze Superfinále udělala neuvěřitelné drama. Během minuty dokázala vyrovnat na 2:2 (góly Jiří Junek a Martin Melichar). Titul tak Severočechům vyklouzl z ruky a šlo se do prodloužení. V něm to byla dokonce Příbram, kdo šel do vedení (v 62. minutě Ondřej Drašnar), ale po minutě dokázal vyrovnat střelec Denis Laňka po asistenci Daniela Kasala. Toto mimořádně napínavé finále tak nakonec doputovalo až k penaltovému rozstřelu. V něm se postupně střídavě prosazovali všichni střelci a v obou sestavách tak docházelo už i na hráče, kteří by se nejraději zahrávání penalty vyhnuli. Byl to nakonec příbramský hráč, který neudržel nervy a nechal si svou penaltu zneškodnit Ondřejem Bírem. K titulu tak chybělo už jen jediné. Mostecký střelec musel proměnit. Míč si postavil druhý mostecký gólman Václav Šlégr a přesným zásahem odstartoval mostecké oslavy. Most se tak stal teprve třetím mistrem Superligy malého fotbalu a dokázal tak konečně zúročit malofotbalovou kvalitu, kterou dlouhodobě v sestavě má. Pomyslnou třešničkou na dortu byla individuální ocenění pro mostecké Denise Laňku (nejlepší hráč sezóny Superligy) a Ondřeje Bíra (nejlepší hráč Superfinále).

Jsme s Vojtou Bendou nadšeni, že jsme to konečně dokázali. Jsme u mosteckého týmu od samotného počátku a vždy jsme věřili, že na to kluci mají. Bohužel ale vždy něco málo chybělo. Až letos vše zaklaplo. Celá sezóna měla až na drobná zaváhání snový průběh. Na klucích bylo vidět, jak jsou hladoví po úspěchu a jak si za ním jdou. Celá lavička neustále žila, hráči se podporovali a titul jsme si opravdu zasloužili“ uvedl vedoucí mosteckého výběru Aleš Janeček.

Určitě se zaslouží ocenit našeho finálového soupeře, který svou kvalitou přispěl k tomu, že se v Superfinále servírovala tato reklama na malý fotbal. Musím říct, že nás svou mírou nasazení a bojovnosti až zaskočili a je jen škoda, že titul nemohou mít oba týmy,“ uzavřel Janeček.

Autor: Aleš Janeček
Mostecká liga malé kopané

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz