Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha Složky IZS Sport Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Kynologický výcvik v rakouském lyžařském středisku Innerkrems v Korutanech

ČESKO/RAKOUSKO – V prvním březnovém týdnu se v rakouském lyžařském středisku Innerkrems uskutečnil atestační kurz lavinových a pátracích psů oblasti Korutany.

Kromě místních psovodů se týdenního kurzu účastnili i psovodi z Polského GOPR a Horské služby ČR, konkrétně Odra Zeman ze Šumavy a Ondra Tříska z Jeseníku.

Program kurzu byl velice náročný a i přes vyhlášený třetí stupeň lavinového nebezpečí v oblasti se jej povedlo bezezbytku naplnit. Každý den byl zaměřen na jinou dovednost, od motivace psa, poslušnost, ovladatelnost, po nezbytnou práci psa na laviništi, plánování skialpinistické túry a ošetření pacienta zasaženého lavinovou nehodou. V odpoledních a večerních hodinách probíhalo vyhodnocení jednotlivých dnů a přednášky týkající se problematiky následujícího dne.

Stejně jako psovodi Horské služby ČR plní rakouští kolegové kynologický kurz ve 3 obtížnostech (A, B, C). V konečném hodnocení celého týdne obstálo všech 20 účastníků, kteří přesvědčili tým instruktorů o svých znalostech a praktických dovednostech svého čtyřnohého partnera.

V rámci zkvalitňování spolupráce a zlepšování kynologického výcviku přijali korutanští kolegové pozvánku na lavinový kurz konaný příští rok v Krkonoších.

Zdroj: Horská služba ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář