Doprava Královehradecký Krimi Pomáháme Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Víkendové nehody provázely střety se zvěří

NÁCHODSKO – Policisté opět upozorňují na zvýšený počet dopravních nehod, ve kterých figuruje zvěř.

Na Náchodsku jen za uplynulý víkend vyjížděli policisté ke třem nehodám se zvěří. Všechny tři se odehrály v sobotu, jedna v časných ranních hodinách, druhé dvě v hodinách pozdně večerních a nočních. A nebylo to nikde v odlehlých oblastech, všechny nehody se staly na silnicích I. A II. třídy.

První nehodu, kdy pod kola Škody Fabie vběhl znenadání statný srnec, zaznamenali policisté 10 minut po šesté hodině ráno na silnici II. třídy mezi Miskolezy a Velkým Třebešovem. Ani řidičovo intenzivní brždění již střetu se zvířetem nezabránilo a automobil srnce čelně srazil. Odvážný srnec bohužel svůj skok zaplatil životem, řidič vozu naštěstí vyvázl nezraněn. Avšak na automobilu byla vyčíslena hmotná škoda na 60.000 korun. Alkohol byl dechovou zkouškou u řidiče vyloučen, technická závada nebyla zjištěna.

Podruhé vyjeli dopravní policisté ke srážce se zvěří na mezinárodní silnici č. 33 mezi obce Svinišťany a Velký Třebešov krátce před půl desátou večer. Řidičce osobního vozu Renault tam vyběhla z levého příkopu srna přímo před vůz. Ta již nestihla nijak zareagovat a zvíře porazila. Při srážce srna uhynula. Řidička vyvázla bez zranění, dechová zkouška vyloučila alkohol. Na voze byla vyčíslena hmotná škoda ve výši 10.000 korun.

Třetí nehodu pak dopravní policisté zaznamenali o sobotní půlnoci. I když se nehoda odehrála v hodině duchů, bohužel pro řidiče byla  srnka hmotná a srážka s vozidlem se neobešla bez následků. Vůz Škoda Octavia jedoucí od obce Nový Ples na Libřice do srny, která vyběhla z levého příkopu, narazil a nárazem ji usmrtil. Na vozidle vznikla hmotná škoda ve výši 3.000 korun. Dechová zkouška vyloučila řidičovo požití alkoholu, technická závada nebyla uplatněna ani zjištěna.

V souvislosti s těmito nehodami policisté upozorňují na trvající nebezpečí srážek se zvěří, která migruje za potravou či stádem zvlášť v časných ranních a pozdních odpoledních či nočních hodinách. Nejlepší prevencí nehod se zvěří v tomto čase je sledování okolí a snížení rychlosti v problémových úsecích. Je nutno pamatovat i na to, zvěř často chodí ve dvojicích nebo skupinkách.

Autor : por. Mgr. Eva Prachařová

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

Napsat komentář