HZS Koronavirus Kultura Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Přes všechna omezení, Říp bude! Chystá se druhé setkání hasičů pod Řípem

ROUDNICKO – Výbor Podřipské hasičské župy, který je organizátorem letošního setkání hasičů pod Řípem 24. října 2020 se připravuje na všechny možné varianty omezení veřejných akcí v otevřeném prostoru. Jediné, co může veškerou naši snahu zhatit je úplný zákaz shromažďování. Ale jsme optimisté a chceme vás nyní seznámit, co všechno na předposlední říjnovou sobotu připravujeme. Po loňské velkém úspěchu to nebylo zrovna jednoduché.

Kdo bude chtít, do prostorů, které nám zdarma dala k dispozici díky vstřícnosti starosty Jiřího Šimáčka obec Krabčice, můžete přijet už v pátek v odpoledních hodinách. To už bude fungovat pořadatelská služba, která bude určovat, stejně jako i na druhý den, kdo z přihlášených na emailové adrese hasici.podripem@seznam.cz kde bude parkovat. 23. října budou k dispozici i sociální zařízení a občerstvení, především v péči hlavního sponzora – Velkopopovického kozla. Pokud budou vhodné podmínky, domlouváme také páteční kulturní večer. Chlapi a ženy ze sborů Litoměřického a Mělnického okresu dělají vše proto, aby mohli pozvat své kamarády z celé republiky, které zároveň vyzývají, aby sebou přivezli nejen svou historickou techniku, ale hlavně své prapory a samozřejmě roušky.

V sobotu pak hudbu opět zajišťuje Velký dechový orchestr z Mělníka, který bude po desáté hodině doprovázet průvod z návsi v Krabčicích-Rovném na Kramářský plac, kde pak také bude mít přes poledne promenádní koncert. Ale nepředbíhejme.

V 9.00 hodin očekáváme příjezd 11. propagační jízdy z Libereckého kraje pod velením Jiřího Havnera, ke které se v Terezíně připojí po uctění památky hasičského protektorátního starosty Františka Procházky kolegové z Královéhradeckého kraje a zástupci slovenských přátel. Před zahájením průvodu starosta Podřipské hasičské župy Josef Pepa Nitra se starostou města Roudnice nad Labem Františkem Padělkem, který akci zaštiťuje, a se starostou města Mělník Ctiradem Mikešem a s dalšími hosty položí kytici u hrobu místního obroditele a iniciátora prvního setkání na Řípu v roce 1868 Václava Kratochvíla. V čele průvodu by pak neměli chybět: ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, prezident Dobrovolné požární ochrany Slovenské republiky Pavol Ceľuch, prezident Asociace velitelů HZS podniků Metoděj Popov, ředitel HZS ÚLK Roman Vyskočil a další hosté.

Pořadatelé přitom chtějí dodržet své předsevzetí uspořádat setkání bez zvláštních oficialit a trapných označení VIP. Důstojné však bezpochyby bude přivítání starostou Padělkem a následná československá státní hymna, protože se schazíme v předvečer 102. výročí ČSR. Program na Kramářském place bude zahájený ukázkami nejmenších hasičů do šesti let z Litoměřicka a mladých hasičů z Tuhaně a Raškovic.

Krátce po poledni dojde k pokusu o český rekord v počtu účastníků v dnes již nezvyklé, ale historicky účinné dálkové dopravě vody na horu Říp. Tou bude Bílinská kyselka, kterou na vrcholu bude za účasti praporů nejstarších sborů a fanfár trubačů Václava Jakubce pokřtěna litoměřickým biskupem Janem Baxantem kniha dějin českého hasičství Josefa Nitry „Pompiéři, požárníci, hasiči“ a požehnány přítomné prapory.

Odpoledne budou v prostorách na konci aleje pod řipským lesem ukázky z práce hasičů, jako je například hašení, vyprošťování osob z havarovaného vozidla, slaňování z výšek a další. K vidění zde bude samozřejmě spousta soudobé i historické hasičské techniky. Očekáváme překvapení z Tatry Kopřivnice a počítáme s tím, že tatrovek tu vůbec bude hodně. Nebudou zde chybět ani soutěže a atrakce pro děti.

Takže, už nám chybí jenom jistota pěkného počasí a aby nás neobtěžoval žádný virus. Na setkání s vámi na krabčické návsi před desátou hodinou 24. října a pak na Řípu se těší vaši hasiči Podřipské hasičské župy a jejich starosta

Autor: Josef Pepa Nitra

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář